[dropcap size=dropcap-big]A[/dropcap]nderhalve week geleden trok ik samen met La Mama naar de AEG Cooking Club voor een workshop rond Foodpairing. “Foodwadde?” Foodpairing, dus. Volgens mij behoort dit woord tot de trends voor 2013 en 2014. Het gaat hier echter niet alleen over de “pairing” met bier, whisky of wijnen. Foodpairing houdt meer in. Het bedrijf Sense for Taste o.l.v. voormalig chef-kok Peter Coucquyt probeert om producten die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben, toch met elkaar in contact te brengen. Hoe doen ze dit dan? Wel, ze werken op basis van aroma’s. Wetenschappers gaan op zoek naar gelijkaardige aromamolecules in diverse ingrediënten om zo vernieuwende combinaties tevoorschijn te toveren. “Gaat het hier dan enkel om ‘wetenschappelijk koken’?”, hoor ik u misschien al denken. Neen. Sense for Taste biedt ons, amateur- en professionele koks, enkel een vernieuwende basis aan van producten die met elkaar te combineren vallen. Het recept, de verhouding tussen de ingrediënten en het afwegen van smaken, die behoren nog altijd toe aan de kok zelf. Het resultaat van al dat onderzoek resulteerde trouwens in een leuke – voorlopig nog hoofdzakelijk betalende – app met een database aan mogelijke combinaties. De website en de app bieden echter ook een summiere gratis versie aan. 

Foodparing workshop-1

Foodparing workshop-2

Vorige week volgde ik dus een workshop rond foodpairing. De start was al direct een schot in de roos. Een voor ons nog onbekende cocktail werd ons ingeschonken. Na wat gissen en raden bleek dat deze apéritief bestond uit Blonde Leffe, Whisky en vers sinaasappelsap. Inderdaad, ook mijn eerste reactie was die van verbazing en ongeloof. Toch smaakte het drankje verduiveld lekker. De eerste twee hapjes waren respectievelijk een Jules Destrooper koekje met verse buffelmozarella, Parmaham en vijgenconfituur en een aardappelchip met vanilleolie, brie en koffie. Beide hapjes waren eenvoudig maar zeer voortreffelijk.

 

Foodparing workshop-3

Foodparing workshop-4

Foodparing workshop-5

Het eerste gerecht was een eenvoudige combinatie tussen zalm, paprika, verse roomkaas en venkel. Het geheel zag er echter niet alleen goed uit, het smaakte ook lekker. Tussendoor kregen we een demonstratie van de nieuwste AEG stoomovens. Verbazingwekkend om te zien hoe vlot die zalm gaar gestoomd wordt.

 

Foodparing workshop-7

Foodparing workshop-9

Het hoofdgerecht bestond uit een rollade van kip, shii-takes, witloof en een saus op basis van koffie. Inderdaad, u leest het goed: koffie. Het team van Foodpairing ontdekte namelijk dat koffie en bruine fond een aantal gemeenschappelijke aromamolecules hebben. Met dit weetje in hun achterhoofd gingen ze aan de slag. Het resultaat werd een verduiveld lekker sausje.

 

Foodparing workshop-11

Foodparing workshop-10

Foodparing workshop 2-1

Foodparing workshop 2-2

Foodparing workshop 2-4

Foodparing workshop 2-5

Foodparing workshop 2-6

Het dessert, tenslotte, werd een crumble met peer, chocolademousse, gestoomde biscuit en crème van citroen. Het stomen van biscuit zorgt voor een iets vochtiger, maar wel lekker resultaat. Het geheel oogde lekker en smaakte ook naar behoren.

 

Foodparing workshop 2-8

Foodparing workshop 2-10
Het dessert vormde de ideale afsluiter van een lekkere en leerrijke namiddag. Foodpairing is, naar mijn bescheiden mening, echt wel een voltreffer. Het levert ons dan misschien geen kant-en-klare recepten af. Echter, het helpt ons tot “Dare to go beyond the obvious“. Sense for taste stimuleert met hun app gewoon de creativiteit én de uitdaging. En zeg nu zelf, wat is daar nu mis mee?

 

Meer informatie

AEG Cooking Club

Foodpairing