Keukenjongens__BELGIAN WINES

[dropcap size=dropcap-big]B[/dropcap]elgië is een bierland. Dat staat boven kijf. Hoeveel brouwerijen er in ons land zijn, zou ik niet kunnen zeggen. Feit is dat het er veel zullen zijn. Wist je echter dat de Belgische wijnboeren elk jaar meer dan een half miljoen liter wijn produceren? De productie blijft trouwens jaar na jaar stijgen, wat een ongelukkig voordeel van de klimaatverandering is. Elke Belg drinkt jaarlijks ook bijna 30 liter wijn. Belgische wijnen zijn onbekend en dus helaas onbemind. Daarom organiseerde ik samen met KEUKEN_jongens, twee architecten uit Leuven, en Jens van Belgian wines een food en wijn tasting. Het samenbrengen van onze interesses leek ons de perfecte kans om mensen kennis te laten maken met enerzijds onze kookkunst en anderzijds de wondere wereld van de Belgische wijnen. Vorige donderdag was het dan zo ver. Acht mensen werden uitgenodigd op het bureau van Collectiv4 architects voor wat een topavond zou worden.

Belgian Wines-2

Het concept was eenvoudig.KEUKEN_jongens en Hot Cuisine de Pierre verzorgden vijf gerechten. Jens zorgde voor negen wijnen: drie schuimwijnen, drie witte, twee rode en een dessertwijn. Daarnaast gaf Jens ook een uitgebreide doch interessante presentatie over de geschiedenis, cultuur en productie van Belgische wijnen. Dit alles resulteerde in een prachtcombinatie.

Belgian Wines-1

Het eerste hapje was een wafeltje met Gandaham en een mangodressing. De voorgeschotelde schuimwijnen waren

  • Clos des Agaises – Ruffus
  • Genoels-Elderen – Zilveren Parel
  • Schorpion – Zwart Brut

Belgian Wines-3

Belgian Wines-15

Belgian Wines-9

Het tweede gerecht was een trio van garnaal met een typisch Belgische garnaalkroket, een toast met garnaal en mierikswortel en een soepje van garnaal en dille.

De wijnen

  • Pietershof – Pinot Blanc/Auxerrois
  • Entre-deux-Monts – Chardonnay

Belgian Wines-5

Belgian Wines-7

Belgian Wines-4

Het derde gerecht was zeewolf met beurre blanc, dragon en postelein. Als wijn kregen we een Clos d’Opleeuw voorgeschoteld. Dit was echt een prachtige witte wijn. De wijn wordt gemaakt in de buurt van Borgloon, waar een oude kasteelmuur een boomgaard ommuurt. Hierdoor is er een microklimaat dat zorgt voor een topwijn.

Belgian Wines-10

Belgian Wines-12

Belgian Wines-13

Belgian Wines-14

Belgian Wines-16

Het vierde gerecht bestond uit pastinaakpuree, postelein, boschampignons and kwartel. Hierbij kregen we twee rode wijnen geserveerd.

De wijnen

  • Aldeneyck – Pinot Noir Barrique
  • Chateau Bon Baron – Acolon

Belgian Wines-17

Belgian Wines-18

Belgian Wines-1-2

Het vijfde gerecht was een nagerecht bestaande uit mandarijn, appel, chocoladekaramel en speculaas. Hierbij werd een witte dessertwijn, Nobelzoet van Domein De Kluizen gepresenteerd.

Belgian Wines-8

Belgian Wines-2

Het was een zeer geslaagde avond. Aan sommige gerechten was er nog wat werk, maar over het algemeen was het eten best te genieten. De wijnen waren een openbaring. Echt. Het is vreemd en bizar dat we in België zo weinig weten van onze eigen wijnen. Er zaten echt een paar superwijnen tussen. Wij danken u, Jens van Belgian wines.