[dropcap size=dropcap-big]E[/dropcap]en paar weken geleden, na de voordracht van Willem Buekenhoudt, werd ik door een goede vriend Wouter Vermeersch gecontacteerd. Wouter is brouwer bij de lokale Brouwerij Eutropius uit Heule. Hij vroeg me om een workshop te geven rond het thema “Koken met bier”. Hot Cuisine de Pierre houdt wel van een uitdaging. Lang moest ik dus niet nadenken: challenge accepted. Na het proeven van de bieren overviel me toch een gevoel van twijfel. Het leek op een mission impossible. Hoe zou ik in godsnaam gerechten vinden, die pasten bij de bieren? Na wat zoeken selecteerde ik een aantal opties, die ik zou uitproberen. Wouter en zijn vriendin stemden toe om smaakjury te spelen en de prototypes te beoordelen. De gerechten werd goedgekeurd in onderling overleg. Vorige week donderdag was het dan eindelijk de grote dag. Een publiek, bestaande uit 35 leden die allemaal ouder waren dan ikzelf, zat hongerig en benieuwd te wachten op wat ik allemaal zou maken. Wouter gaf uitleg bij de bieren. Ik probeerde dan zo veel mogelijk uitleg te geven bij de bereiding van een gerecht. Het moet gezegd worden dat coquilles bakken en ondertussen uitleg geven, niet zo eenvoudig is als het lijkt in vb. Dagelijkse Kost. Het publiek luisterde aandachtig, proefde vol goesting en evalueerde uiteindelijk erg positief. De avond werd zo een onverwacht groot succes. Alle vier de gerechten werden beoordeeld van goed tot zeer goed. Eutropius en Hot Cuisine de Pierre waren tevreden. De komende weken deel ik graag met u de vier recepten.

Eutropius-2

De eerste combinatie is er één tussen het bier Remembrance 14-18 en wortelpaprikasoep. Remembrance is een helder blond, maar krachtig bier van 9% gemaakt met onder andere Poperingse hop, honing en roggemout. Deze samenstelling zorgt voor een bitterheid doorspekt met een zoete toets. Op die zoete toets heb ik verder gebouwd. Het bier wordt gebruikt bij het stoven van de groenten, waardoor de aroma’s van het bier ook in de zacht zoete soep zitten. Op het einde wordt er net voor het serveren nog wat bier – naar smaak – toegevoegd. Het publiek kon de pairing alvast smaken. De soep zelf werd omgevormd tot een cappuccino door de toevoeging van half opgeklopte room. Verder zorgde ik voor wat extra pit door het afwerken met appel, koriander, gerookte ham. Tenslotte kreeg de soep wat “beet” door de crunch van pijnboompitten. Zelfs los van het bier vond ik dit een geslaagd soepje, dat trouwens perfect te gebruiken is als hapje of voorgerecht.

soep-1-2 soep-2

Recept: Cappuccino van wortel en paprika met Remembrance 14-18

Wat heb je nodig? (4liter=50 “aperoglaasjes”) 2kg wortelen, 3 rode paprika’s, 3 stengels selder, 2 ajuinen, 1 eetlepel paprikapoeder, 1 eetlepel curry, olijfolie, 4l groentebouillon, peper, zout, 1 tot 2 flesjes (33cl) Remembrance. Voor de decoratie: 300ml room, 3 sneden gerookte ham, voldoende blaadjes koriander, 1 appel, boter, toastbrood en pijnboompitten.

Werkwijze: Was, schil en snijd de groenten. Stoof de groenten in wat olijfolie. Blus met Remembrance. Zet de groenten onder in groentebouillon en breng aan de kook. Laat rustig verder sudderen. Mix de soep wanneer de groenten gaar zijn. Zeef de soep. Zo heb je geen last van de paprikaschil, mocht je dit niet zo goed verteren. Breng op smaak met curry, paprikapoeder, peper en zout. Klop de room half op. Is ze te dik, dan drijft er een klontje room in je soep. Is ze te dun, dan krijg je geen schuimige kraag. Snijd de appel en de ham in stukjes. Bak het brood krokant in wat boter of olijfolie. Rooster de pijnboompitten. Mix het brood en de pijnboompitten grof. Net voor het serveren breng je de soep op smaak met nog wat extra Remembrance. Doe dit volgens eigen smaak. Smakelijk!