[dropcap size=dropcap]I[/dropcap]n mei ging ik samen met een paar bloggers al eens op bezoek in de Gentse Coeur D’Artichaut (verslag). Toen kwam ik in contact met de nieuwe chef. Die kerel, net zoals mij 26 jaar, is Tom Van Lysebettens. Een sympathieke kerel die een potje kan koken, zo bleek. Ik begon hem te volgen via Instagram. (zie: @tomvanlysebettens) Via zijn account krijg je een kijk op de Coeur achter de schermen. Zijn culinaire probeersels zien er keer voor keer echt smakelijk uit. Zo smakelijk zelfs dat ik ze nog eens wou gaan proeven. De Coeur volgt met Tom aan het roer duidelijk de stroming van bistronomie: eenvoudig, vers en betaalbaar.

‘s Middags kan je er nu lunchen voor amper 16 euro. Voor die prijs kregen we drie dingen. Eerst serveerde ze ons een hapje op basis van geitenkaas, rode biet en crumble. Dit werd gevolgd door een toast met crème van paprika.  Het hoofdgerecht was schelvis met crème van basilicum, mosseltjes en gepofte rijst. Dit is bistronomie op en top: geen overbodige franjes, wel verfijnd én toch smakelijk.  Naar mijn bescheiden mening is dit voor 16 euro echt een aanrader. De wijn is trouwens ook best betaalbaar met een fles rode huiswijn aan 18 euro.

Meestal verlaat ik een restaurant niet zonder een dessert. Zo was het ook deze keer. We gingen elk voor een ander dessert. Tom gaf ons daarnaast nog een extra proevertje dat volgens hem nog niet op punt stond. Met de crème brulée bewees Tom dat hij de basis meer dan beheerst. Dit was een superversie van één van de meest bekende nagerechten. Ook de platte kaas, ganache en braambessen viel te pruimen. Met het derde dessert toonde hij aan dat hij verfijnd kan werken: butterscotch werd gecombineerd met aardbei en appel. Zijn extraatje, dat nog niet op punt stond, kon ons tenslotte best bekoren. De verschillende smaken van witte chocolade, lychee, framboos en popcorn vormden wonderwel een passende combinatie. De lychee en framboos zorgen er echter wel voor dat het geheel erg geparfumeerd smaakt. Desalniettemin is dit een erg verfrissend nagerecht en ik ben benieuwd tot wat het zal leiden.

Conclusie: de Coeur is bezig aan smakelijke metamorfose. De oudere versie heb ik nooit gekend, maar ik ben blij de nieuwe wel te kennen. Zaterdag werden de foto’s van Tom bevestigd en ik kom terug. Dat staat vast.

Coeur D'Artichaut-1 Coeur D'Artichaut-2 Coeur D'Artichaut-6 Coeur D'Artichaut-4 Coeur D'Artichaut-3 Coeur D'Artichaut-5

Meer info 
Coeur d’Artichaut
Onderbergen 6, 9000 Gent
TEl: +32 9 225 33 18
www.artichaut.be
Zondag & Maandag gesloten 
 
Tom Van Lysebettens:  @tomvanlysebettens
Eerste review van de Coeur: link