[dropcap size=dropcap-big]E[/dropcap]en week of drie geleden werd in het Italiaanse restaurant Gigi Il Bullo het evenement Culinaria aan ons voorgesteld. De voorstelling was veel belovend met als gevolg dat de verwachtingen dus hoog gespannen waren. Gisteren werd Culinaria feestelijk afgetrapt in de hallen van Tour&Taxis. Vijf jaar oud is het Culinaria nu. Dat verdient natuurlijk iets extra. Kosten noch moeite werden gespaard om de loods “pure street” in te richten. Zo werden zeecontainers door straatartiesten omgetoverd tot mobiele keukens. Het koude weer zorgde ervoor dat het er niet zo warm was, maar dat is een factor die je helaas niet zelf in de hand hebt. Ik spreek uit ervaring, zie De Ronde. De organisatie loste dit probleem op door de aanwezigheid van enorm veel gasbranders. Wie de komende dagen dus naar Brussel trekt, neemt best een jas mee. Naast de prachtige inrichting had Culinaria ook een extra aankondiging wat betreft de vijfde verjaardag. Vijf jaar, dan word je natuurlijk al een grote jongen. De Culinaria happening wordt vanaf nu een heuse Culinaria Pure Street Tour. Twee data staan er al vast. Begin augustus, tijdens het weekend van De Nacht van het Zoute, zal Culinaria er aanwezig zijn in de vorm van 12 topchefs in een origineel kader. Een paar maanden later zorgt Culinaria voor een culinaire manifestatie in onze hoofdstad. Tijdens de Nocturnes van de Zavel worden kunst en gastronomie verenigd in de gerechten van een dozijn chefs. Naast die twee activiteiten streeft Culinaria om op middellange termijn, lees: tussen 2013 en 2015, aan elke grote stad een gastronomisch evenement aan te bieden. Daar is nog weinig over geweten, maar toch heb ik een kleine persoonlijke bedenking. Bij een culinair en gastronomisch event in een stad denk ik spontaan aan Gent Smaakt!, Antwerpen Proeft!, Limburg Proeft!, Hapje Tapje Leuven en Kookeet Brugge. Zal Culinaria dan nog een extra formule aanbieden en wordt dit moordende concurrentie of zal het in het verlengde liggen? De toekomst zal dit uitwijzen, maar ik ben alvast nieuwsgierig. Een derde aankondiging vormde de “Gazet van de Chefs”. Dit is een driemaandelijks krantje met artikels van diverse chefs. Tot zover de aankondigingen. Gisteren werd er ook nog gegeten. Zie hier wat ik allemaal achter de kiezen heb.

Culinaria-3

Culinaria-4

De mise-en-bouche nam ik bij ‘t Vijfde Seizoen van Broes Tavernier. De Tartaar “Black Angus” uit Veurne met haring kaviaar en Oosterse kruiden kon ik echt niet laten liggen. Terecht, me dunkt, want dit was echt een lekkere combinatie. Dit Aalterse restaurant mag me misschien toch wel eens aan een bezoek verwachten, want die mise-en-bouche vroeg om meer.

Culinaria-10Culinaria-9

Het eerste van de zes gerechten nam ik bij L’Air Du Temps van Sang Hoon Degeimbre. Ik had al veel gehoord over dit Waalse tweesterrenrestaurant en kon die kans dus niet laten liggen. De chef serveerde ons een Kalfsvlees Tartaar “au couteau” met crème van postelein. Mals, fris en smaakvol, wat een topgerecht. Het Waalse stadje Liernu zal ik toch eens moeten ontdekken.

Culinaria-11

De culinaire ontdekkingstocht werd verder gezet met Couvert Couvert uit Leuven. De broers Folmer serveerden ons een “Gaufrette met grijze garnalen”. De combinatie van de garnalen, radijs en guacamole was zeer verfrissend.

Culinaria-12

De verzameling sterren werd nog wat aangedikt met de twee sterren van ‘t Zilte van Viki Guenes. Deze Antwerpse keukenjongen bood ons gemarineerde zeebaars met groene paprika en chorizo aan. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar zijn gerecht Antwerpen Proeft!, maar ook deze combinatie kon me best smaken. Misschien toch maar eens overwegen om die bovenste verdieping van het MAS te bezoeken…

Culinaria-15 Culinaria-13

“Al dat eten, jongen!”, denkt u nu misschien. Wel, beste lezer, we zijn nog maar halfweg. De tocht ging verder langs Le Chalet de la Forêt van Pascal Devalkeneer. De “Brusseleir” kon me met zijn Gegrilde Wagyu met kruiden, gruyère, koffieolie en tonkabonen meer dan bekoren. Het grillen gaf het kwaliteitsvlees een smakelijk rokerig aroma. Het geheel kon misschien iets warmer, maar goed we gaan niet muggenziften.

Culinaria-16

Met nummer vijf, Magis van Dimitry Lysens, trokken we naar Limburg. Het speenvarken op stokje, draaiend boven een houtvuur kon ik echt niet laten liggen. De “Pig on a stick: porchetta van Livar varken, erwt, snijboon in Panisse” was een prachtcombinatie. Tongeren, alweer een stad toegevoegd aan het lijstje.

Culinaria-21

Tenslotte trok ik nog naar de Leffe Experience. Bart De Poorter van De Pastorale serveerde er een bereiding op basis van aardappel met gerijpt Holsteinrund. Dit was een prachtige afsluiter…

Culinaria-24 Culinaria-22

“Amai, manneke, gij ebt gisteren goe gegeten, he. Zoveel zeg.” Wel, mevrouw en meneer, dat waren eigenlijk enkel de “hoofdgerechtjes”. Echt afsluiten werd er gedaan met twee topdesserts. Het eerste dessert was van de hand van de chocolademeester Jean-Philippe Darcis. Hij gaf ons een Fresh Chocolate & Hot Street Waffle. Als ik zou zeggen, dat dit het beste van de avond was, dan zult u denken: “als dessertfan is dat logisch.”  Alleen was ik niet de enige die dit zijn. Een aantal collegabloggers waren dezelfde mening toegedaan. Darcis creëerde een topdessert. Pure klasse, echt waar.

Culinaria-28 Culinaria-27 Culinaria-26

Tenslotte, en dit is echt het slot, trokken we nog langs Marc Ducobu. Deze patissier uit Waterloo serveerde ons een room van platte kaas met mango- en passievruchtmousse, bespoten met wat Cointreau Cuisine, een gekarameliseerde coeur de palmier, Vanille Guimauve, duo citroen en limoenschuim, mangocoulis en afgewerkt met een witte chocoladekrul. De lengte van de beschrijving is perfect evenredig met de sensatie van de smaak. Een dergelijk luchtige mousse heb ik bijna nog nooit gegeten. De heer Ducobu is dan ook meer dan terecht een ambassadeur van ons land wat betreft desserts.

Culinaria-1 Culinaria-2

Culinaria is echter meer dan enkel foodstands. Er kunnen workshops gevolgd worden, zoals de zeer leerrijke workshop rond Cocktails van Hortense. De cocktail op basis van pompelmoes, bloedsinaasappel, Sloe Gin en Brokers London Dry Gin was uiterst smaakvol. Verder zijn er ook nog workshops rond insecten, planten, bier, wijn, … Daarnaast geven de chefs van het Franse Omnivore er verschillende demonstraties. Tenslotte is Culinaria een fijnproeversmarkt. Verschillende delicatessenzaken tonen er hun specialiteiten. Zo is bijvoorbeeld Slagerij Dierendonck present. Hendrik speelt samen met die andere vleestopper, Slagerij Rondou uit Leuven, een heuse “Battle of the Butchers”. Beide heren bewijzen vol passie en enthousiasme dat de slagerskunst een niet te onderschatten ambacht is.

Culinaria-5 Culinaria-6 Culinaria-17 Culinaria-18 Culinaria-19

Culinaria-7 Culinaria-20

Conclusie van de avond en het evenement: Marc Ducobu en Jean-Philippe Darcis hebben me dessertgewijs omver geblazen. De zes geproefde hoofdgerechten en de mise-en-bouche waren natuurlijk ook stuk voor stuk toppers. Ondanks de afwezigheid van de Flemish Foodies en de driesterrenchefs, geeft Culinaria je echt een inkijk in en overzicht van de Belgische keuken. Terwijl de evenementen in de steden zich logischerwijs toespitsen op hun eigen restaurant, ontdek je in Tour&Taxis iets minder voor de hand liggende restaurants. Vooral de restaurants over de taalgrens en in de hoofdstad waren me onbekend. Culinaria bewees gisteren dat onbekend daarom niet betekent onbemind. Dit evenement is dan ook terecht een uithangbord voor de Belgische keuken. Ze spelen dit ook uit en terecht natuurlijk. Daarom heb ik echter één opmerking. Het aanbod aan drank moet beter. België is niet alleen bierland, maar ook meer en meer een wijnland. Het aanbod aan bieren is in ons land ongekend. Ondanks dit aanbod biedt Culinaria de bierliefhebber enkel de variaties van Leffe, Cuvée des Trolles en Duvel Tripel Hop. Wat betreft de wijnen, is de internationale pers het er over eens dat de Belgische wijnen steeds maar beter worden. Vraag maar aan Belgian Wines. Toch was er op Culinaria geen Belgische wijn te vinden. Misschien heb ik wat flessen gemist, maar aan de bar was alvast geen Belgische wijn te vinden. Naar mijn bescheiden mening is het dan ook jammer dat de verscheidenheid aan beloftevolle wijnen en heerlijke bieren niet wordt gerepresenteerd op dit prachtig evenement dat zich – overigens terecht – als gastronomisch uithangbord voor de Belgische keuken profileert. Van een markt met wat kleine brouwerijen tot een pairing tussen Belgische wijnen en de gerechten, de mogelijkheden zijn oneindig. Het zal wel met sponsordeals te maken hebben, maar ik kan niet ontkennen dat ik het oprecht jammer vind. De Belgische haute cuisine is er aanwezig, waarom dan ook niet onze Belgische vloeibare trots?

> CULINARIA 2013: Van 29 Mei tot 2 Juni: www.culinaria2013.com

Bezochte standen

GERECHTEN

‘t Vijfde Seizoen – Broes Tavernier

L’Air Du Temps – Sang Hoon Degeimbre

Couvert Couvert – Broertjes Folmer

t Zilte – Viki Guenes

Le Chalet de la Forêt – Pascal Devalkeneer

Magis – Dimitry Lysens

De Pastorale – Bart De Poorter  

DESSERT

Marc Ducobu

Jean-Philippe Darcis

ANDERE

Hendrik Dierendonck (slager)

Filip Rondou (slager)

Hortense (Cocktails & Spirits)