Ons Kookboek 1985-1

[dropcap size=dropcap-big]D[/dropcap]eze lade in de keuken van La Mama is een beetje rommelig, dat geef ik grif toe.  Ze bevat bijna alles, van plakband over balpennen, post-its, brillenpoetsdoekjes tot een echte bijbel. Van zolang ik me kan herinneren, schuilt in deze schuif De Bijbel van La Mama. Neen, het is niet de versie van Jezus, Jeroen of laat staan, Piet.  Ik heb het over “Ons Kookboek”, dé kookbijbel bij uitstek van elke huisvrouw. Haar bijbel is de versie van het jaar 1985. Het is merkwaardig om te zien hoe de eetgewoontes, de beeldspraak en de decoratie de voorbije twintig jaar veranderd zijn. De foto’s zeggen, denk ik, genoeg.

Ons Kookboek 1985-2

Ons Kookboek 1985-4

Ons Kookboek 1985-10
Ons Kookboek 1985-8

Ons Kookboek 1985-7

Ons Kookboek 1985-6

Ons Kookboek 1985-5
Meer dan tachtig jaar oud is “Ons Kookboek”. Het startte met een klein boekje in 1927. Niet meer dan 1000 exemplaren werden er verspreid met als doel “de gewone vrouw leren koken met lokale producten”. Acht decennia later werden al meer dan drie miljoen boeken verkocht. Quasi elk huishouden in Vlaanderen heeft dit boek van de KVLV. De laatste update dateerde echter uit 1999. Het kooklandschap onderging ondertussen toch wat aardverschuivingen, dus werd het de hoogste tijd voor een nieuwe versie. Een aantal culinaire experts hielden zich maandenlang bezig met het aanpassen en updaten van alle recepten, het deleten van oude technieken en het toevoegen van nieuwe klemtonen. Het resultaat mag er zeker wezen. Een boek ziet er niet alleen goed uit, het bevat nog altijd de basis van het koken. Een aanrader voor moederdag, dat staat buiten kijf.

OnsKookboek_cover3D

Asperges

Foto uit “Ons Kookboek”, 2013

Tenslotte wou ik toch eens kijken of er grote verschillen tussen de boeken zijn zijn. Zie hier de vergelijking tussen de recepten uit 1985 en 2013.

Uit “Asperges op z’n Vlaams”, Ons Kookboek, 2013:

2 bussels witte asperges (1 kg), 1/2 bosje peterselie, 150 g boter, 4 eieren, peper, zout, nootmuskaat

Kook de eieren in 10 minuten hard en laat ze afkoelen in koud water. Schil de asperges met een dunschiller van de kop naar de voet en breek de uiteindes af. Kook de asperges 10-15 minuten in licht gezouten water gaar (afhankelijk van de grootte en de dikte). Laat uitlekken. Prak de eieren fijn met een vork. Hak de peterselie fijn. Smelt de boter zachtjes en schep er het schuim af. Giet de boter voorzichtig over in een kommetje, zodat de melkresten achter blijven. Meng de eieren en peterselie met de geklaarde boter en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Leg 5 asperges naast elkaar per bord en leg er net onder de puntjes overlangs een brede strook van het eimengsel over.

img092

Asperges op zijn Vlaams, Ons Kookboek, 1985.

Nog een laatste wijsheid…

Ons Kookboek 1985-9