[dropcap size=dropcap-big]U[/dropcap] kon het al lezen op diverse sociale media en in één van de vorige posts (link). Vorige week vond de Dessert & Wijn Battle plaats. Het volledige concept en hoe het ontstond leest u hier. In het kort komt het neer op het volgende: ik daagde Sven Coryn uit, we maakten elk een dessert rond drie thema’s, een wijnvriend koos voor de passende wijn, het volk proefde en koos de beste combinatie. Nu zijn Sven Coryn en zijn teamgenoot Jonas niet zomaar iemand. Ze zijn respectievelijk chef patissier en sommelier in een sterrenrestaurant. Jelle en mezelf hadden dus weinig druk. Ambitieus zijn mag, maar een overwinning ging moeilijk zijn. Zo realistisch waren we wel. Toch waren we van plan ons vel duur te verkopen. Alles werd uit de kast – en de frigo – gehaald om ze het vuur aan de schenen te leggen.

Setting

De setting was prachtig: een hoeve in the middle of nowhere, ergens tussen Brugge en Oostende. Het weer zat voor één keer mee: het was snikheet en zonnig. Ons selectief uitgekozen publiek had er zin. En de beide teams, ook die waren er klaar voor. Eerst maakten we elk een hapje. Daarna begon de battle. Het team van Sven mocht beginnen.

Dessert Battle-1 Dessert Battle-2

VarkensDessert Battle-3 spritomania

jelle

Thema 1: groenten/kruiden

Team Sweets ‘n Sweet: Selder, Peer, yoghurt, lavas + Le Petit Beaufort

Team Hot Cuisine de Pierre: Koriander, Granny Smith, Limoen + Moscato D’Asti La Spinetta, Biancospina 2011.

Conclusie: Sven en Jonas kwamen, zagen en … overtroffen. Toen Jonas zijn uitleg begon en Sven zijn bordje op tafel plaatste, keken Jelle en ik naar elkaar en één blik volstond: “Deze kerels waren echt goed.” De zurige wijn en het frisse gerecht van Team Sweets ‘n Sweet zetten meteen de toon. Prachtcombinatie, als je het mij vraagt. Op mijn dessert moesten ze even wachten. Een aantal varkens waren namelijk ontsnapt. Eenmaal de levende hammen terug in hun hok zaten, kon ik beginnen aan mijn creatie. Het werd een gerecht gebaseerd op de Spritomania. De munt werd echter vervangen door koriander. Helaas was dit kruid niet sterk genoeg aanwezig. Hierdoor was de combinatie met de wijn van Jelle veel te zoet. Een terechte 1 – 0 voorsprong voor Team Sweets ‘n Sweet.

Dessert battle-3-2Dessert battle-2-2

Dessert battle-1-3

Dessert battle-1-2

Thema 2: Freestyle

Team Sweets ‘n Sweet: Amandel, Perzik, Wit bier granité + Les entre-coeurs, Chenin Blanc

Team Hot Cuisine de Pierre: Amandel, abrikoos, mascarpone + Vouvray 2003 Moelleux

Conclusie: Als er één combinatie was, waar ik veel van verwachtte, was het deze wel. Ik presenteerde een pannenkoek met gelei van abrikoos en amandel, gekarameliseerde amandel, sorbet van abrikoos en mascarpone en opgeklopte room met blanke cassonade. De smaken waren redelijk vlak, maar de combinatie met de kruidige wijn van Jelle zat erg goed. De sorbet vond ik heerlijk. Volgens velen paste de granité van wit bier niet bij de wijn van Jonas. Jelle gaf de voorzet en ik kopte de gelijkmaker binnen: 1-1. Boeyah!

Het was wel opmerkelijk hoeveel beide gerechten en de wijnen op elkaar leken. Jonas en Jelle wisten niets van elkaar. Sven en ik waren ook niet op de hoogte van de ander zijn gerechten. Toevallig waren de wijnen en de gerechten echter zeer gelijklopend.

Dessert battle-5 Dessert battle-1 Dessert battle-4 Dessert battle-2

Thema 3: Chocolade/kaas

Team Sweets ‘n Sweet: Nougat glacé, geitenkaas, honingcaramel + Vin de liqueur d’Arbois

Team Hot Cuisine de Pierre: Hazelnoot, melkchocolade, aardbei + Forteto della luja, brachetto 2007

Conclusie: Eerlijk gezegd stond ik niet achter het gerecht. Tijdens de voorbereiding waren een aantal dingen fout gelopen en moest ik gaan improviseren. De biscuit was te droog en de dacquoise te hard. De combinatie met de wijn van Jelle was wel goed. Helaas was ze niet goed genoeg in vergelijking met de concurrentie. Sven presenteerde een meesterwerk van zoete caramel, geitenkaas en nougat. De combinatie met de krachtige wijn van Jonas was uitmuntend. Zo werd het verdiend 2-1. Proficiat!

Dessert battle-6 bal2 bal

Thema 4: de bol

Sven had nog een vierde uitdaging voor mij. Een sterrenzaak in Chicago serveert een chocoladebal vol lekkers. De bedoeling was dat ook wij dit zouden doen. Het doel was dus een chocoladebol gevuld met lekkernijen zoals pralines, koekjes, etc. Zowel Sven en ikzelf maakten een eigen versie. De tafel werd gedecoreerd met coulis, sauzen en crumbles naar keuze. Vervolgens namen we de bal en lieten die op tafel vallen. De bal brak, het volk slaakte kreetjes van verbazing en proefden tenslotte vol smaak van de lekkernijen.

Dessert battle-3

Op sommige momenten voelde ik me echt een Malisse tegen een Federer. Je weet dat winnen nog moeilijk is en toch blijf je knokken. Het feit dat Sven telkens de eerste opslag had en mocht beginnen, maakte het er niet eenvoudiger op. De eindscore van 2-1 is echter meer dan verdiend. De commentaren waren eerlijk en oprecht. We hadden deze battle puur voor de fun opgestart. Toch was er de avond zelf een beetje gezonde competitie. Het wedijveren met professionele chefs zorgde bij ons ook voor het hoger leggen van de eigen lat en het verbeteren van ons eigen niveau. Malisse speelt tenslotte ook altijd beter tegen een hooggeplaatste dan tegen één of andere amateur, of niet?

Het werd een gezellige en lekkere avond. Twaalf werden samengebracht rond een tafel met als thema: gastronomie en wijn. Vier jonge enthousiastelingen kregen de kans hun passies te delen. Er werd gelachen, geproefd en genoten. De gasten amuseerden zich en vertelden hun verhalen. Daar is het bij Hot Cuisine de Pierre juist om te doen: great stories, small gatherings. De nederlaag kon me eigenlijk weinig schelen. Ik leerde bij, kookte op een hoger niveau en deed wat ik graag doe: koken en organiseren. Eerlijk gezegd ben ik hard aan het overwegen om een andere jonge patissier uit te dagen. Kandidaten mogen zich altijd aanmelden, als ze durven natuurlijk. Dus wie weet, volgt er een vervolg. U hoort nog van mij.