[dropcap size=dropcap]O[/dropcap]nderstaande brief omschrijft het uiterst strenge dieet van een vriendin. Het is allerminst gemakkelijk om zo te koken, laat staan ergens te gaan eten. Het is niet dat ze niet wil, het is simpelweg dat ze niet kan.

Dieet

Nu was er vorige week een verjaardagsfeest en ik maakte de taarten. De vriendin met het eigenzinnige spijsverteringsstelsel ging ook aanwezig zijn. Ik vind het zonde dat ze altijd anders moet eten dan de rest. Daarom maakte ik – en de rest – voor haar een frangipanetaart. De kenners zullen hun wenkbrauwen nu wel fronsen. “Frangipane, is dat niet ei, boter en bladerdeeg? “, denken die waarschijnlijk. Dat klopt, mijn beste kenner. Feit is dat dankzij biowinkels zoals Origin’o en verschillende – vooral Duitse – fabrikanten er verschillende alternatieven op de markt zijn. Voor die vriendin moet dit echt een zegen zijn. Ik was best benieuwd of al die vervangers ook tot een degelijk resultaat gingen komen. Het resultaat ziet u hier.

frangipane experiment-8

Behoorlijk van uitzicht en ok van smaak is mijn conclusie. De bewuste vriendin was echter helemaal in de wolken. Voor haar was het echt heerlijk om eens te kunnen eten zoals de rest. Daarvoor doen we het toch, niet waar? Voor het recept heb ik me gebaseerd op mijn reeds beproefde versie: zie echte frangipane recept.

frangipane experiment-3 frangipane experiment-4 frangipane experiment-1 frangipane experiment-2

Wat heb je nodig? taartvorm 24 cm, bladerdeeg (zonder maïs), 60 gr suiker, 2 appels, 120 gr Vitagen, Orgran eivervanger (3 eieren), 150 gr broyage (75 gr bloemsuiker met 75 gr amandelen), 110 gr tarwebloem, amandelextract en een snuifje zout. Voor het glazuur: 250 gr bloemsuiker, 3 EL water, wat citroen – of limoensap.

Werkwijze? Weeg alles af. Klop de “fake boter” op met de suiker. Voeg de “fake eieren” toe. Lees de gebruiksaanwijzing van de eivervanger. Voeg de broyage en de bloem toe. Breng op smaak met wat amandelextract en snuifje zout. Persoonlijk heb ik iets meer extract en amandelpoeder toegevoegd.

Verwarm de oven voor op 175°C graden. Leg de bladerdeeg in een taartvorm. Prik er wat gaatjes in met een vork. Beleg met appelschijfjes. Vul de vorm met de vulling. Bak af tot het klaar is. Dit varieert van oven tot oven. Reken toch een minimum van 30 tot 45 minuten. Haal de taart uit de oven. Laat afkoelen. Eenmaal afgekoeld, bestrijk je met de zelfgemaakte glazuur. Voor de glazuur meng je de bloemsuiker met wat water en het citroensap.

 Laat het geheel wat opstijven. Serveer met een potje koffie. Smakelijk!

frangipane experiment-5 frangipane experiment-6 frangipane experiment-7 frangipane experiment-8 frangipane experiment-9