[dropcap size=dropcap]E[/dropcap]én van mijn voornemens voor het nieuwe jaar was om te experimenteren met oude technieken. Experimenteren is misschien een groot woord. Back to basics, terug naar af, give it a name. In 2013 werden er bijvoorbeeld al augurken opgelegd. Niets spectaculair, dat klopt, maar door toevoeging van wat extra aromaten maakte ik er mijn eigen gepersonaliseerde Hot Cornichons De Pierre van. De augurken waren alvast een smaakbom.

Sinds ik begon te lezen in het boek Fäviken van Magnus Nilsson stond nog iets anders op mijn lijstje. Eerlijk gezegd zou ik veel willen proberen uit dat magische Magnus boek. Helaas zijn er veel zaken niet zo evident. Waar vind ik in godsnaam een stuk vlees van een melkkoe op pensioen dat 20 weken gerijpt heeft? Een idee dat mij haalbaar leek, was de kip in hooi. Magnus doet het met een andere vogel én in een echt houtvuur. Ik moet het doen met een keramisch kookfornuis en een kip. Rien à faire, roeien met de riemen die je hebt, weet je wel. De kip haalde ik bij Diegenant. Beter zou ik wel niet kunnen krijgen, zeker? Het hooi haalde mijn opa bij een boer in Wervik.

kip van diegenant

Kip in hooikip in hooikip in hooi 

Veel uitleg stond niet in het boek, dus ik moest wat improviseren. Ik weet best dat die Zweedse topchef daar waarschijnlijk nog andere dingen mee doet. Zijn vogel zal urenlang opgestaan hebben. Niets aan te doen. Mijn idee is ook niet revolutionair, dat weet ik best. Het gaat om het idee, om het proberen, om de ervaring. Het versnijden van de kip en de timing om alles warm te houden, was niet evident. Toch vind ik mijn experiment geslaagd. Daarom geef ik u hier het recept.

kip in hooi

Recept: Hot Kieken de Pierre  

Nodig (4 personen): 1 kip van uitmuntende kwaliteit, 1 emmer hooi, boter, peper, zout, aromaten zoals komijn- en korianderzaad, tijm en laurier.

Werkwijze:

–          Haal (eventueel) alle ingewanden uit de kip.

–          Zet de dampkap aan.

–          Kleur de kip mooi aan in een klontje boter.

–          Stamp het komijn- en korianderzaad met behulp van een vijzel grof.

–          Verwarm een oven voor op 180 graden.

–          Vul de bodem van een vuurvaste pot – genre: Le Creuset, Staub, … – met hooi. Duw goed aan.

–          Kruid de kip met peper, zout en de aromaten, zowel de buitenkant als de binnenkant.

–          Leg ze op het hooi.

–          Bedek de kip goed langs alle kanten. Meng wat aromaten onder het hooi. Druk goed aan!

–          Zet het deksel op de pot en plaats in de oven.

–          De kip moet ongeveer 1 uur tot 1u30 minuten in de oven. Dit hangt af van de kracht van de oven.

–          Versnijd de kip en serveer warm!

Ik serveerde het met zelfgemaakte appelmoes en zelfgemaakte kroketjes. En ja, het was lekker. De kip was sappig en net warm genoeg. De smaak van het hooi kwam naar boven, maar mocht nog iets uitdrukkelijker aanwezig zijn. Aanrader! Word vervolgd!