Het land uit, deel 2: Japan

II’m back en na het fancy dessertje van vorige keer, trek ik graag voor een tweede keer het land uit. Het idee is eenvoudig: ik koppel een gerecht aan een buitenlands bier. Een geslaagde pairing is aardig meegenomen, maar geen must.

Een paar weken geleden reisde ik naar Estland. (zie deel 1) Bier van de Estse brouwerij Pöhjala kreeg het gezelschap van een heerlijke stoofpot. Welnu, ik trek deze keer iets verder: naar Japan. Toegegeven, en u zag het misschien al op Instagram, ik zit de laatste tijd een beetje in een Aziatische fase (met wat verbouwingsshizzle erbij). Ik kan al verklappen dat ik volgende maand iets doe met ramen. En dan heb ik het over de noedelsoepen, niet de zware kleppers, die ze vorige week bij ons op de werf geïnstalleerd hebben.

Terug naar de orde van de dag: Japan. Ik koos voor een biertje van Hitachino Nest. Toen ik langs de eindeloze rekken van Bierhalle Deconinck zwalpte, zocht ik met het oog op deze rubriek bewust naar speciale contreien. Keuze te over, maar Japan leek me wel wat.

Japans buikspek

Hitachino Nest

Hitachino Nest Beer wordt gebrouwen door Kiuchi Brewery. Deze brouwerij is de uitloper van een sakeverhaal dat al sinds eind 19de eeuw (!) bezig is. Al acht generaties lang maken ze sake. In 1994 versoepelden de wetten om zelf bier te brouwen en besliste ook Hitachino op de bierkar te springen. Twee jaar later lanceerden ze hun eerste – Europees geïnspireerd – bier. Een toppertje, aldus hun website.

Kounusu is het dorp waar oorspronkelijk gebrouwen werd en betekent nest. “Een plek waar mensen thuis komen”.  Hitachino is de naam van de regio in het Oude Japan waar ze gevestigd zijn. Vandaar de naam. Hun biergamma is echt wel interessant: gaande van Westerse stijlen zoals een Weizen, een Stout of een Saison tot meer Japanse zoals de Japanse ales, ginger beer en een red rice bier. Dat laatste sapje is trouwens wat ik opengetrokken heb in combinatie met het gerecht. Het biertje heeft een roze kleur, is voor 7% alcohol best wel fris en heeft wat toetsen van aardbei en sake in de neus. Gebrouwen trouwens met rode rijst, een oude rijstsoort, en sakegist. Lekker verfrissend en ideaal op een zomerse middag, me dunkt.

Meer weten

Kakuni

Kakuni staat voor traaggegaard buikspek. Omdat het een weekdag was én ik dus geen 24 uur op mijn stoeltje door het veel te vuile venster van mijn oven kon zitten staren naar dat spek, probeerde ik het in mijn snelkookpan. Het spek kookte ik gaar in een bouillon met varkenspoten (remember). Vervolgens werd het gebakken in een marinade van sake en soja om geserveerd te worden met spinazie, noedels en een eitje. Hoewel het spek van niet al te beste kwaliteit was, kwam het toch nog goed. Het had dankzij de marinade echt wel smaak. Japan op een bordje.

Het was misschien iets te krachtig voor het bier. Al kan het frisse van het bier het zoute van het gerecht een tikkeltje compenseren. Beiden zijn aanraders, geloof me.

 

japans buikspek

Recept: Kakuni of buikspek op Japanse wijze met spinazie en noedels

Praktisch

  • Nodig: 1 snelkookpan (of enorm veel tijd)
  • Aantal: 4
  • Duur: 1,5 uur + 1 nacht trekken (optioneel)

Ingrediënten

Voor het buikspek: 600g kwaliteitsvol buikspek, 3 varkenspoten in zes gehakt, 3 groen van lente-ui, 3cm gember, arachideolie, 2 stengels citroengras, 2 steranijs, 1 blaadje laurier, 1,5l water

Voor de marinade: 100ml sake, 100ml water, 100ml mirin, 100ml sojasaus, 3 el rietsuiker, 1 teen look, 2 cm gember, 3 wit van lente-ui

En verder: spinazie, 2 el oestersaus, sesamzaadjes, noedels, 4 eieren, gefrituurde uitjes

Bereiding

  • Begin met het buikspek. Verhit olie in een snelkookpan en kleur het buikspek en de varkenspoten aan. Overgiet met water. Voeg in twee gesneden citroengras, steranijs, laurier, lente-ui en schijfjes gember toe. Sluit de snelkookpan en breng aan de kook. Zorg dat de pan niet boven niveau 2 gaat. Laat 40 minuten koken.
  • Kook ondertussen de eitjes hard.
  • Laat de snelkookpan een twintigtal minuutjes afkoelen. De druk daalt en zo kun je ze veilig openen.
  • Hou het spek apart. De rest mag weg. Doe het spek terug in de snelkookpan en voeg sake, water, mirin, sojasaus, rietsuiker, een teen gepelde look, fijngesneden gember en fijngesneden lente-ui toe. Sluit de pan en laat 30 minuten koken op niveau twee.
  • Laat terug afkoelen, open, voeg de gepelde hardgekookte eitjes toe en laat een nacht trekken. Je kan het ook dadelijk opsmikkelen, maar dan moet je het eitje even laten meekoken.
  • Stoof de spinazie aan. Blus met oestersaus.
  • Kook de noedels gaar volgens de verpakking. Giet af.
  • Serveer het spek met de noedels, de spinazie en werk af met wat uitjes en sesamzaad. Smakelijk.

 

 

Lees ook: deel 1 Estland.