[dropcap size=dropcap-big]D[/dropcap]e J.E.F., en dan heb ik het niet over de Jong Europese Federalisten, is een bekende naam aan het worden. De naam staat voor “Bij Jason en Famke”. Jason Blanckaert is een jonge dertiger, die in zijn twintiger jaren reeds zijn strepen verdiende bij wijlen C-Jean. Heden ten dage kent u deze man waarschijnlijk wel als het bebaarde lid van de drie Vlaamse culinaire musketiers, beter bekend als de beruchte en beroemde Flemish Foodies. Hun J.E.F. bestaat nu een jaar of twee. De huisstijl werd trouwens bedacht door één van de leden van Het VerzetDimitri Desender.

jef

Tot mijn grote spijt was ik daar nog niet geraakt. Begin vorige week vond ik de tijd om dit restaurant eens te verkennen. De J.E.F. biedt drie concepten aan. ‘s Avonds is er de mogelijkheid tot eten à la carte. De vrijdagavond organiseren ze J.E.F. eet laat. Na 22u00 kun je er aanschuiven voor allerhande hapjes rond een bepaald thema. Tenslotte hebben ze een lunch: een driegangenmenu voor 25 euro. Dat laatste concept wou ik wel eens uitproberen. Dit menu stond vorige week op het bord.

VOORGERECHTEN

beenham – mosterdzaad – ei OF
maatje – venkel – zure room – zuring

HOOFDGERECHTEN

tartaar van biefstuk –  mierikswortel  OF
schelvis – komkommer – courgette – lenteui

DESSERT

rijstpap – abrikoos – amandel
OF
Damse brie – kervel – sjalot (suppl. €4) OF
koffie/thee

jef-brandmerk

jef4

jef2

We kozen elk voor iets anders. Het voorgerecht bestaande uit onder andere het maatje was erg fris en had een prachtig groene kleur. Ook het hoofdgerecht was een topper. Eenvoudig, fris én lekker, zo hebben we het graag. Het dessert was voor mij echt een schot in de roos. Het ijs van abrikoos was uitmuntend, de amandelkoekjes zorgden voor een heerlijk krokante toets en de rijstpap, tenslotte, was onovertroffen. Morgen vecht ik een “dessert battle” uit en ik moet bekennen dat één van de gerechten gebaseerd is op Jasons dessert.

Conclusie: de verwachtingen werd ingelost. Het interieur is sober, maar warm. De gerechten zijn eenvoudig, maar verfijnd en uiterst smaakvol. De bediening is vriendelijk en attent. Prijs-kwaliteit zit dit lunchconcept dus echt goed in elkaar. Het doet verlangen naar meer. Hun motto – “waar vriendschap, gezelligheid, lekker en betaalbaar eten met een goed glas centraal staan” – is op hun lijf geschreven. Ja, Een Festijn, die J.E.F.

J.E.F.

Lange Steenstraat 10
9000 Gent
http://www.j-e-f.be

foto’s door: Piet De Kersgieter