IMG_2429

[dropcap size=dropcap-big]I[/dropcap]k schrijf dit van op de eerste plaats die me tijdens deze reis echt omver geblazen heeft. Ik sta op 350m hoogte, namelijk op de Tokyo Sky Tree. Net zoals die bewuste dinsdag, bijna drie weken geleden, is het uitzicht opnieuw betoverend. De ondergaande zon met Mount Fuiji en de nacht die Tokyo inpalmt zijn de perfecte afsluiter van een prachtreis.

IMG_2514

Japan is – dat is nu wel duidelijk – een uiterst interessant land. Enkelen stelden mij de vraag: “En? Geen cultuurshock?” Ik zou in geen honderd jaar weten, waarom ik die zou moeten krijgen. Misschien omdat de treinen op tijd rijden, de straten erg proper zijn en het eten betaalbaar is? Het is wel een land van contrasten, dat klopt. Osaka, en vooral Tokyo, zijn steden die u nietig maken. Ze verzwelgen en betoveren u, zeker van op 350 meter hoogte. Kanazawa, Nara en Hiroshima zijn dan weer steden op maat van iemand uit ons Belgenlandje. Het platteland dat ik te zien kreeg tijdens de uitstapjes naar het Oesterfestival en Takayama verschillen niet veel van dat uit België. De mensen zelf zijn vriendelijk, zeer vriendelijk zelfs, en klein. Ik ben hier echt groot. Dat wordt wennen in België. Hoewel het Westers lijkt, is Japan niet echt Westers. De mensen zijn gereserveerder, lopen meer in de pas en er is duidelijk sprake van een groepscultuur. Wie niet in de pas loopt, hoort er niet bij. Voor verdere verklaringen, verwijs ik u door naar socio- en antropologen. Ze besteden liever geld aan elektronica en gadgets dan aan verwarming en huisvesting. Dat blijf ik vreemd vinden.

IMG_2516

Veel mensen vroeg me ook of Japan duur is. Het is niet goedkoop, dat is een feit. Vooral slapen kost geld. Ik vind slapen maar “bijkomstig” en besteed mijn geld liever aan lekker en lokaal eten. Ik hou er ook van om mensen te ontmoeten. Hostels en couchsurfen zijn daarom ideaal. Mijn twee hostels (K-Hostel Hiroshima en Anne Hostel Tokyo) waren echt top, zowel qua inrichting, service als hygiëne. Die manier van reizen heeft me uiteraard aardig wat geld bespaart. Het eten valt ook best mee. Goedkoop eten kan je in de supermarkt of de 24/7 winkels kopen. In tegenstelling tot ons land kun je hier al best wel te pruimen lunchboxen vinden voor amper 250-500Yen. Ze besteden hier echt aandacht aan de kwaliteit van hun eten, dat is het minste wat je kan zeggen. Wie zich natuurlijk richt op de grote restaurants, zal minstens de prijzen uit België betalen. Eet je in een klein lokaal restaurant, dan heb je al snel gegeten voor 700-1000Yen. Probeer dat bij ons maar eens. Ook uitgaan kost geld. We zijn nu eenmaal het enige land in de wereld met lekker en betaalbaar bier. Qua transport koop je best een Japan Rail Pass. Een pas van twee weken hebben me inclusief verzekering en verzendingskosten 391 euro gekost. Een treinrit van een uur of twee kost hier, afhankelijk van de soort trein, al snel 50 tot 100 euro. Als je weet dat ik toch meer dan twintig uren op treinen gezeten heb, dan is de rekensom snel gemaakt. Mijn vlucht zelf was minder dan 700 euro heen en terug, inclusief alle verzekeringen. Wie dus een beetje uitkijkt, kan dus best wel relatief goedkoop reizen.

IMG_2548

Maar goed, de voorbije drie weken waren top. Dat is nu wel duidelijk. Ik wist niet goed wat te verwachten, maar dit land heeft me echt verbaasd. Ik zag prachtige culturele sites en tuinen. Hun keuken reikt verder dan enkel de bij ons gekende de sushi en sashimi. Ik kreeg zowel metropolen als het platteland te zien. Tenslotte heb ik zalige mensen ontmoet met elk een eigen achtergrond. Oprechte dank aan Yuki, Eri, Toby, Marlies en Elliott.