[dropcap size=dropcap]W[/dropcap]aar heb jij de voorbije zeven weken gezeten, jongen? Wegens het ontbreken van andere professionele uitdagingen werkte ik in een Italiaan restaurant in Oostduinkerke. De pizzamaker/eigenaar is interessant genoeg van Turkse/Koerdische afkomst.

Op een middag maakten ze een gerecht van de chef zijn grootmoeder. Laat ik het gerecht omschrijven als “Koerdische lamsschotel”. Samen met de chef, zijn broer, schoonzus, twee neven en mijn “bazin” genoot ik van dit gerecht met een stukje geschiedenis. Toen ik tussen die bonte mengeling zat, had ik toch even het gevoel om ergens in de bergen in Oost-Turkije te zitten.  Bij deze, hier volgt het eenvoudige, maar lekkere recept.

Wat betreft de professionele uitdagingen die nu volgen, daar heb ik het graag later met u over. Morgen bijvoorbeeld. Eerst echter een receptje.

Wat heb je nodig? Een lamsbout van goede kwaliteit, aardappelen, water, peper, zout, flink wat boter, rijst, brood.

Werkwijze? Hak het vlees in stukken. Hak ook het been in stukken. Stoof het vlees met het been in de boter. Het merg zal het gerecht smaak geven. Kruid met flink wat zout en peper. Voeg water toe en laat het vlees garen. Schil de aardappelen, snij in stukken en voeg wat later de aardappelen toe. Aangezien het vlees toch wel twee uren moet opstaan, is het best om de aardappelen niet te vroeg toe te voegen. Maak de rijst klaar. Gebruik een deel van het kookvocht van het vlees om de rijst te koken.

Zet de rijst en het brood op tafel. Serveer het vlees in een diep bord met flink wat vocht en wat aardappelen. Afiyet olsun!*

koerdische lamsschotel-1 koerdische lamsschotel-3 koerdische lamsschotel-2 koerdische lamsschotel-6 koerdische lamsschotel-5 koerdische lamsschotel-4 koerdische lamsschotel-7

*Eet smakelijk – volgens Google Translate.