[dropcap size=dropcap-big]T[/dropcap]om Poes is een kleine, witte kat, gecreëerd door Maarten Toonder, een Nederlandse striptekenaar. De naam is een woordspeling op één van mijn favoriete gebakjes: een tompoes of tompouce. Het gebak is de Nederlandse tegenhanger van de mille-feuille of Napoleon. Het is hier geen geschiedenisles, dus geïnteresseerden klikken best op deze LINK.

De tompoes is zoals gezegd één van mijn favoriete gebakjes. Tot op heden had ik het nog nooit gemaakt. De Crème pâtissière is echter wel een basistechniek. Dus besloot ik gisteren om die basistechniek eens onder de knie te krijgen.

Wat heb je nodig? (6 Tompoezen) Vulling: 360 cl melk, 90 g suiker, 3 eidooiers, 45 g maïzena, 1 Vanillestok; 1 groot vel kant-en-klare bladerdeeg; Glazuur: 150 g bloemsuiker, 1 à 2 EL water

Werkwijze: Verwarm de oven voor op 170°C. Rol het vel bladerdeeg uit en leg het op bakpapier op een bakplaat. Leg een andere bakplaat op de bladerdeeg, zodat het niet in alle mogelijke richtingen begint op te blazen. Plaats de bakplaat in de oven. Bak gedurende 20 à 30 minuten. Haal uit de bladerdeeg uit de oven en snij in rechthoekige stukken.

Terwijl de bladerdeeg in de oven zit, kan je beginnen met de vanillecrème. Snij de vanillestok in twee. Breng de melk samen met de vanillestok aan de kook. Klop de eidooiers en de suiker tot een ruban, d.w.z. zeer luchtig. Vier minuten op de hoogste stand in vb. een Kitchenaid zou voldoende moeten zijn. Je zal merken dat het mengsel een “witte schijn” krijgt. Voeg daarna de maïzena toe en roer goed door. Voeg de kokende melk toe. Roer stevig door en plaats terug op een laag vuur. Laat doorkoken tot de crème bindt. Blijf wel roeren tot het fameuze “blub-effect” (dixit Wim Ballieu in Goe Gebakken). Giet het mengsel daarna in een spuitzak. Laat afkoelen.

Maak nu het glazuur. Meng de bloemsuiker met een eetlepel water en eventueel wat citroensap. Mocht het mengsel nog niet stroperiger genoeg zijn, voeg dan nog een lepel water toe. Bestrijk de helft van de bladerdeegkoekjes met dit mengsel. Laat opstijven in de frigo. Neem daarna de andere helft van de koekjes en bespuit met de vanillecrème. Bedek met het koekje met glazuur. Smakelijk!

Het eerste stripverhaal werd trouwens gepubliceerd in de Nederlandse krant De Telegraaf in 1941. De echte fans kan ik verblijden met het bestaan van dit heerlijk filmpje. Veel plezier, en smakelijk.

Het is ook mijn deelname aan foodblogevent November 2012. Het thema was “een dessert tijdens koude winterse dagen”. Er gaat niets boven een lekker stukje taart en een potje koffie, me dunkt.