oliebollen-7

[dropcap size=dropcap-big]O[/dropcap]liebollen! Het is dé specialiteit van La Mama. Al sinds ik me kan herinneren, wordt elk verjaardagsfeestje opgefleurd met deze lekkernijen. In de lagere school stond haar bakspecialiteit bekend in de ruime vriendenkring. Man, wat had ik veel vrienden. Echter, eenmaal weg van de middelbare schoolbanken verdween deze traditie. Een maand of drie terug, zot lang he, kon ik “La Mama” gelukkig overtuigen om na jaren van afwezigheid de oliebollen nog eens te bakken. Mijn 26ste verjaardag werd er zo alweer één om niet snel te vergeten. Deze keer heb ik het recept wel genoteerd. Kwestie dat deze traditie niet verloren gaat. Omdat het vandaag Moederdag is, vond ik het nu het perfecte moment om dit recept eindelijk met jullie te delen. Smakelijk.

oliebollen-1

Recept: Oliebollen

Wat heb je nodig? 1 kg bloem, 40g gist, 7,5dl melk, 40g suiker, 2,5dl water, 2 eieren, 2 eetlepels olie, snuifje zout, bloemsuiker

Werkwijze? Giet de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Breek de gist in een weinig lauwe melk. Voeg er de suiker bij. Giet de gist in het kuiltje en meng deze onder de bloem. Voeg er langzaam de rest van de melk en het water bij. Klop tot een glad deeg. Voeg de eierdooiers en de olie toe. Klop het eiwit stijf met een snuifje zout en spatel het onder het deeg. Dek de kom af en laat 30 minuten rijzen. Schep het deeg uit de kom met een lepel die vooraf in de hete olie gedompeld werd. Laat het deeg in hete olie van 180°C vallen en bak de oliebollen rondom goudgeel. Laat goed uitlekken en dien op met bloemsuiker.

oliebollen-4

oliebollen-8

oliebollen-7

oliebollen-10

oliebollen-9

oliebollen-11

oliebollen-12

oliebollen-13

oliebollen-16

oliebollen-17

oliebollen-18
oliebollen-4

oliebollen-6