Spermalie Kookcursus 2.16-2

[dropcap size=dropcap-big]W[/dropcap]egens een nieuwe professionele betrekking moest ik de vorige kookles alweer laten schieten. Gisteren was ik gelukkig opnieuw van de partij. Het einde van het schooljaar nadert trouwens. Nog vijf lessen en dan zit dit jaar er weeral op. Zover zijn we gelukkig nog niet. Eerst gaan we nog wat ‘leren’ koken en proeven van heerlijke ‘gerechjes’. Wat stond er nu gisteren op het menu? Een kritisch verslagje.

Spermalie Kookcursus 2.16-4

Het voorgerecht bestond uit lauwe Mechelse asperges (AA) met langoustinetartaar, gebakken langoustine en aspergejus met limoen. Het hoeft geen betoog dat de asperges van uitmuntende kwaliteit waren. De saus op basis van asperges en limoen was verder ook overheerlijk. Echter, – en nu ga ik echt “de pezewever” uithangen – de presentatie en de verhouding “langoustines – rest” zat niet goed. Uiteraard is dit mijn bescheiden mening. De langoustinekop en het limoenschijfje hoefden niet, want hierdoor overheerste de limoen op de langoustine. Er mocht ook wat meer langoustine aanwezig zijn. Voor alle duidelijkheid: het was echt wel lekker. En het met de woorden van “De Meneer De Afgevaardigde van de Minister” zeggen: dat is het belangrijkste, nietwaar !?

Spermalie Kookcursus 2.16-10

Spermalie Kookcursus 2.16-6

Spermalie Kookcursus 2.16-3

Op de vorige foto zag u een duifje vreedzaam een dutje doen. Dit duifje, ik noem haar tijdelijk Bernadette, vormde het belangrijkste ingrediënt van het hoofdgerecht. De volledige titel luidde “Jonge Duif in eigen jus met een zalf van erwtjes en munt, gestoofde aardappelen met spek en geglaceerde wortel.” Letterlijk en figuurlijk, echt wel een heuse mond vol. Samen met enkele van haar vriendjes, zusjes of broertjes – weet ik veel wat hun onderlinge relatie was-, werd Bernadette saignant afgebakken en geserveerd met een heerlijk sausje op basis van rode wijn en duivenfond. Ook de crème van erwtjes en munt werd een schot in de roos. De knapperige wortel en de smaakvolle aardappelen maakten het lekker geheel volledig af. Een toppertje werd het, met dank aan chef Jurgen.

Spermalie Kookcursus 2.16-12

Het dessert bestond uit aardbeien met champagnesabayon, basilicumijs en crunch van hazelnoten met citroen. “Basilicumijs?”, hoor ik u al denken. Inderdaad, de room werd geïnfuseerd met basilicumstengels. Het geheel werd voor het draaien nog gemixt met verse blaadjes basilicum. Het resultaat werd een verfrissend en verrassend lekker bolletje ijs. In combinatie met de verse aardbeien, de sabayon op basis van bubbels en een hazelnotencrunch werd dit dessert echt een smaakbom. Eén minpuntje van kritiek was misschien de presentatie. “Pieter, ge zijt ne pezewever.”, denkt u nu misschien. Wel, kijk, dan is dat maar zo. Het was een super lekker dessert. Echt waar wel. Persoonlijk – en dat is dus een persoonlijke mening – zou ik streven naar een iets creatievere schikking op een bord in plaats van alweer dit glas. Maar kijk, het was echt lekker en wie de komende maanden bij mij komt dineren, mag zich al zeker verwachten aan een variatie op dit dessert. Algemene conclusie, het werd alweer een lekkere en leerrijke avond. Chef Jurgen, u bent opnieuw bedankt.