[dropcap size=dropcap-big]Z[/dropcap]es jaar geleden is het dat ik op het punt stond om naar Italië te vertrekken. Zes maanden lang verbleef ik in Perugia in het kader van Erasmus. Nu gaan we geen oude koeien uit de gracht halen. Sindsdien erger ik me enkel aan de slappe espresso’s, vind ik het nocciola ijs niet smeuïg genoeg en zijn de pasta’s te duur. Laat staan dat ik over de pizza’s begin of mijn mening geef over het warme weer, de historische achtergrond, het culturele erfgoed, … Zo slecht is het hier niet, dat weet ik wel. En toch… Vooral culinair vind ik het moeilijk om een echt Italiaans gevoel te krijgen. Zoals ik al zei: probeer maar eens een simpele pasta met hoogstens drie ingrediënten te vinden, die daarbovenop geen 18 euro kost en uiteraard nog lekker is. De Italiaanse keuken is puur, simpel, vers en niet echt duur. Een eenvoudige risotto met champignons of een zelfgemaakte pasta met pesto en parmesan, dat geeft mij een Italiaans gevoel. Als ik Italiaans ga eten, hoef ik geen verfijnd gastronomisch gepresenteerd bord. Ik wil geen roodwit geruit tafelkleed en bespaar me alsjeblieft van de Ti Amo op de achtergrond.

https://www.youtube.com/watch?v=G3nLqQJtaHQ

Soms, heel zelden, krijg ik op restaurant het gevoel in Italië te zijn. Trattoria Marco Polo in Gent was lange tijd een etablissement, die ergens wel in de buurt kwam. Een paar weken geleden vond ik echter voor de eerste keer sinds lang een plaats, waar ik echt oprecht het gevoel had in Italië te zijn. Een onverlichte smalle gevel in de Sleepstraat met in de etalage de helft van een Fiat 500 en een oude kaart van Italië: wie het niet weet zijn, rijdt er zeker voorbij. Ook ik….  Aperto Chiuso is de naam. De bruschetta met groene pesto, tapenade van zwarte olijven en pesto all pomodori zijn eenvoudig maar lekker. De eerste keer ging ik voor de risotto met een Italiaans gekruid worstje, de tweede keer koos ik de Tagliatelle Porcini. Ingewikkeld was het niet: zelfgemaakte pasta, Italiaanse paddestoelen en een roomsausje met kaas en afgewerkt met een beetje bieslook. Lekker was het des te meer. Ook de wijn werd gesmaakt. De prijs voor de acht bruschetta is acht euro. Voor de hoofdgerechten varieert het van twaalf tot achttien euro. Aperto Chiuso verraste me de eerste keer en bevestigde de tweede keer. Ze zullen me er nog zien, dat staat vast. Naar mijn bescheiden mening is dit dus een echte aanrader. Trouwens, ik nam geen foto’s. Ook dat zegt al genoeg. Ciao.

apertochiuso5

aperto-chiuso-restaurant-gent-3(p-restaurant,16859)(c-0)

Aperto Chiuso
Sleepstraat 82  
9000 Gent
09 233 72 64
https://www.facebook.com/Aperto-Chiuso
Reserveren is aangeraden. 
Ma-Za: 18:30-22:00