[dropcap size=dropcap-big]I[/dropcap]n opdracht van Roberto Mastropasqua (@Robji_M) zocht ik al naar twee gerechten passend bij twee van zijn wijnen (wijn 1 en wijn 2). Ik had nog één dessertwijn te testen: “Sulè” Caluso Passito doc 2005. Het is een zoete dessertwijn van witte druiven. Zoals je kan zien, heeft de wijn een zacht oranje kleur. In de neus doet de wijn denken aan abrikoos, pruimen en vijgen. De smaak is zoet met tinten van mandarijn en een frisse afdronk door de toevoeging van gemalen Johannesbrood.

sule wine-8

sule wine-11

Driekoningen

Ik zocht dus een dessert dat bij deze wijn paste. Vorige zondag wou ik de wijn serveren. Toevallig was het die dag zes januari, de dag van het feest van de Drie Koningen. Het is de traditie op die dag dat mensen een driekoningentaart eten. Dat is een taart met een boon in. Wie de boon vindt, is koning voor een dag en moet de kroon dragen. Het recept is – toch in België – meestal op basis van amandel en bladerdeeg. Voor deze editie had ik er abrikozenconfituur aan toegevoegd. De taart ging dan ook oprecht goed samen met de wijn. Echt een goede combinatie.

Driekoningen

Het recept: Driekoningentaart

Wat heb je nodig? 125g amandelpoeder, 125g bloemsuiker, 100g zachte boter, 2 eieren, 1 eidooier, 2el donkere rum, 1tl amandelaroma, 2 rollen bladerdeeg, 1 boon, abrikozenconfituur.

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng het amandelpoeder en bloemsuiker. Roer er de boter onder. Klop de 2 eieren op in een andere kom. Voeg ze toe aan het amandelmengsel. Doe er de rum en het amandelaroma bij. Strooi wat bloem op het werkblad en leg de 2 rollen bladerdeeg open. Leg 1 vel in een bakvorm. Prik erin met een vork. Leg een boon op de deeg, bestrijk met abrikozenconfituur of appeltjes en verdeel de amandelcrème over het hele oppervlak. Bedek met het andere deegvel. Borstel ze in met de eidooier en maak enkele inkepingen met een mes. Laat 30 minuten bakken in de oven. Dien koud op.

Driekoningen

Meer info over de wijn link