[dropcap size=dropcap-big]S[/dropcap]oms heb je zo van die avonden waar alles mee zit: het gezelschap, het eten, de bediening, de sfeer én de wijnen. Vorige vrijdag was zo’n avond. OK, het begon wat vervelend. Om 19u met de auto vanuit Gent in Antwerpen-Berchem geraken, dat vraagt gewoon om problemen. Twee uur later arriveerden we dan eindelijk in Antwerpen én met maar een halfuur vertraging. Vanaf dan ging het echter in stijgende lijn. “Maar Meneer Pierre, wacht eens even, voor alle duidelijkheid, wat deed u daar in Antwerpen-Berchem op een vrijdagavond?”  Wel, mijn beste lezer, ik zat er tussen “de groten”. De groten? Inderdaad, de groten.

Veranda_�ThomasVandeWater_007

Het zit zo. Ik kreeg een uitnodiging van Be-Gusto of ik wilde deelnemen aan een diner met een aantal bloggers. De meesten onder hen zijn net dat ietsje meer gekend dan Hot Cuisine de Pierre: Filet-Pur, Coolinary, Cookanista, Yummyblogsisters, Be-Gusto,… Daarbovenop was ook de locatie veelbelovend: De Veranda, een restaurant van het type “bistronomie”. Bistronomie? Inderdaad, de combinatie van de sfeer van een bistro en het niveau van een gastronomisch restaurant. De verwachtingen voor die vrijdagavond waren dus hoog, zeer hoog. Ik kan echter nu al verklappen dat de verwachtingen werden ingelost: een toprestaurant, een ongedwongen gezellige sfeer en een prima gezelschap. Ik kijk nu al uit naar de volgende keer. Goed, Pierre, maar wat heb je nu gegeten? Wel, hier komt het verslag. Nog heel even één opmerking: alle foto’s werden genomen door Thomas Van De Water van Filet-Pur.

Veranda_�ThomasVandeWater_000

Veranda_�ThomasVandeWater_001

Apero:

Dom. Ocre Rouge van Beaufort
La perle rose 2010 non dosée, buurt van Dijon, 100% pinot noir

Hapjes:

Gestoomde eieren met pijpajuin, dashi en zee-egel

Butternut als luchtige creme en licht gepekeld met krokant spek en ingelegd mosterdzaad

 De apero en het eerste hapje waren lekker. Vooral het tweede hapje sloeg in als een bom. Iedereen aan de tafel was het unaniem eens. Dit gerecht smaakte heerlijk. De combinatie van de butternut en dat krokant spek waren subliem.

Veranda_�ThomasVandeWater_003

Veranda_�ThomasVandeWater_002

Voorgerecht:

langzaam gepocheerde kabeljauwfilet, groene asperges, gemarineerde sjalotten, grijze garnalen en dijonaise van savora

Wijn:

Fritsch van domein Karl Fritsch, Wagram Oostenrijk, 2011
100% grüner veltliner

Dit gerecht was lekker, zeker en vast. De combinatie met de wijn was alweer een voltreffer. Trouwens ook even een woordje van lof voor de “maître” Daan Guelinckx. Het woord “Maître” staat bewust tussen aanhalingstekens. Zijn functie was dan wel maître, zijn uitstraling daarentegen was helemaal anders. Het was geen stroeve stijve bediening, maar eerder een losse service met een vleugje rock ‘n roll. Zijn enthousiasme werkte erg aanstekelijk. Echt, Daan Guelinckx stelt je op je gemak en is meer dan “maar een ober”, waarvoor chapeau.

Veranda_�ThomasVandeWater_004

Veranda_�ThomasVandeWater_005

Veranda_�ThomasVandeWater_006

Tussengerecht:
Sot l’y laisse (Napoleon), Chinese brocoli, zure room, creme van citroenschil en radijzen

wijn:
Bellotti bianco, van azienda Bellotti, Piemonte Italia, 2011
100% Cortese

Dit gerecht was net als het tweede hapje een regelrechte voltreffer. Die Sot l’y laisse zijn stukjes vlees, net onder vleugel van de kip. Die stukjes behoren tot de meest malse delen van de kip. De combinatie met de creme van citroenschil was onovertroffen. Wat een prachtgerecht.

Veranda_�ThomasVandeWater_008

Veranda_�ThomasVandeWater_010

Veranda_�ThomasVandeWater_011

Veranda_�ThomasVandeWater_009

Extra gerecht 1: Vichycoise afgewerkt met gember, zalmeitjes en Mimolette

Extra gerecht 2: Holsteiner (schouderstuk, 49 dagen gerijpt) met emulsie spinazie, zilveruitjes en mierikswortel

Wijn:

Beaujolais nouveau 1999, Dom. Mourre du Tendre van Jacques Paumel, 90% grenache en 10% Mourvèdre (zeer oude stokken)

Het eerste extra gerecht viel best te pruimen. De eerlijkheid gebiedt me echter om te zeggen dat het niet helemaal boven mijn lijstje stond. Het was lekker, maar meer ook niet. Smaken verschillen, nietwaar. Het tweede extra gerecht, dat was andere koek. Dat vlees was indrukwekkend. De rest van wat het bord sierde was zeker niet slecht, maar de malsheid en vooral de smaak van het vlees staken er toch met kop en schouders bovenuit.  De combinatie met de wijn werd opnieuw erg geapprecieerd.

Veranda_�ThomasVandeWater_012

Veranda_�ThomasVandeWater_013

Veranda_�ThomasVandeWater_016

Veranda_�ThomasVandeWater_017

Hoofdgerecht:

Konijn, bil langzaam gegaard en gelakt in de pan, creme knolselder, daslook, appel en poeder van wijnbladeren

Wijn:

Temp fait tout blanc van Remi Poujol, Languedoc France,
90% Ugni blanc, 10% clairette

Het laatste hartige gerecht was opnieuw zeer lekker. De saus was weliswaar erg smaakvol, maar samen met de appel en knolselder vormde het een mooi geheel.

Veranda_�ThomasVandeWater_018

Veranda_�ThomasVandeWater_019

Dessert 1:

Zachte verse geitenkaas, passievrucht, krokant en sorbet van yoghurt en schuim van karnemelk

Dessert 2:

Peer, rauw en als sorbet, koude sabayon van citroen, praliné, gerookte amandelen en broodkrokant

U weet het of u weet het niet, maar ik ben een dessertman. Ik ben zo’n man bij wie het menu pas af is als het dessert af is. Het moet gezegd worden: het menu was af. Het eerste dessert was heerlijk. Ondanks de gure kou voelde het erg “lente” aan. De combinatie van de verse kaas, de passievrucht en de yoghurt was uitmuntend. Het tweede dessert was – geloof het of niet – nog beter. De praliné, de gerookte amandelen en de peer, wat een subliem gerecht. Heerlijk gewoon.

Veranda_�ThomasVandeWater_021

Veranda_�ThomasVandeWater_022

Ik denk dat het duidelijk is dat ik een fan ben. Mijn favoriete gerechten blijven de desserts, het hapje met de butternut, het gerecht met de kip en het Holstein Vlees. Los van mijn bezoek in Kobe zijn stulpje in Dranouter, was het lang geleden dat ik nog zo lekker gegeten had. Ik wil het bewust niet vergelijken met In De Wulf. Het is nu eenmaal een totaal ander opzet van restaurant. Over de kwaliteit van de gerechten volgt er dus geen vergelijking. Feit is wel dat ze toch op een aantal vlakken gelijkenissen vertonen. Chef Davy Schellemans gebruikt net als Kobe topproducten: verse geitenkaas, heerlijke kip en smaakvol rundvlees. Daarnaast wordt alles geserveerd met de nodige “nonchalance”. Geen stijve bedoening, maar een losse stijlvolle sfeer. Ten derde zijn ze alle nog jong, duidelijk beloftevol en stralen ze passie en enthousiasme uit. Nog een pluspunt: ook de prijs valt mee. Voor het menu – zonder de twee extra gerechten – betaal je 45 of 80 euro, respectievelijk zonder en met aangepaste wijnen, koffie en aperitief.

Meer info

De Veranda

Guldenvliesstraat 60, 2600 Berchem

TEl: +32 3 218.55.95

http://www.bistronomie.be/nl/bistro-9/veranda

Maandag & Dinsdag gesloten

Ik dank verder Frank (Be-Gusto) voor de uitnodiging, Kim (Cookanista) voor de organisatie en Thomas (Filet Pur) voor de – geef toe – heerlijke foto’s. Neem zeker eens een kijkje bij de blogs van de andere aanwezigen.