Net voor de jaarwisseling deelde ik al een paar foto’s van de geslaagde poging om lukken te maken. Onder de niet-West-Vlaamse lezers ontstond enige verwarring over wat lukken zijn.

Sta me dan ook toe kort een stukje te citeren.

Met nieuwjaar bakten huismoeders in West-Vlaanderen boterwafels voor hun familieleden en om weg te schenken als een geluksbrenger voor het nieuwe jaar. Daarom kregen ze de naam ‘lukken’, geluk wensen, dat in de Westhoek nog steeds gebruikt wordt als je bij iemand thuis nieuwjaar gaat wensen. Met bloem, kristalsuiker, eieren, boter en zout werd met de hand een deeg gevormd. Dat deeg liet men een nacht rusten op een koele plek. De volgende dag werden de wafeltjes gebakken op de Leuvense stoof in een speciaal ovaalvormig ‘lukkenijzer’ met ruitjespatroon. (Streekproduct.be)

 

Ook bij ons thuis is het een traditie. De zus van Oma Kroket maakte ze jarenlang voor de volledige familie. Die traditie nam mijn moeder over. Elk jaar opnieuw bakt ze honderden lukken, zowel de gewone versie als die met botercrème tussen. Een huzarenstukje, waar ik alleen maar respect kan voor betuigen.

Met mijn verjaardag in februari gaf moedertje mij een wafelijzer met bijhorende lukkenbakvormen. De ruitjes zijn iets anders dan de traditionele versie op de Leuvense stoof (en die van Jules Destrooper), maar de smaak zit even goed.

Net voor Kerstmis ondernam ik een poging tot het bakken van deze lekkere wafeltjes met een licht aangepast recept. Dat de wafeltjes dadelijk goedgekeurd werden door mijn professionele jury, bewijzen onderstaande foto’s.

zo bak ik lukken recept lukken IMG_2126 ml-lluukken-2IMG_2143

En omdat ze echt wel lekker waren, geef ik u in afwachting van een nieuwe lading volgend jaar, nu gaarne het recept.

Recept: lukken de Pierre

 • Duur: 15 min (bereiding), 1 nacht (rusten), 3 uren (bakken)
 • Materiaal: wafelijzer + lukkenbakvorm
 • Aantal: ongeveer 90 wafeltjes

Ingrediënten

200g blonde kandijsuiker (kinnekessuiker), 200g kristalsuiker, 250g boter, 4 eieren, 1 shotglas Cognac, 500g bloem

Bereiding

 1. Smelt de boter op een zacht vuurtje. Laat afkoelen.
 2. Meng de twee soorten suiker onder elkaar.
 3. Roer er de volledige eieren onder.
 4. Meng de gesmolten boter en de Cognac onder het beslag.
 5. Zeef de bloem bij het beslag.
 6. Kneed tot een homogeen deeg. Bedek met vershoudfolie en laat een nacht rusten in de koelkast.
 7. Verhit het wafelijzer op de hoogste stand.
 8. Lepel telkens een ruime koffielepel beslag op de hete bakvormen.
 9. Duw dicht en bak 2 minuten 15 seconden à 2 minuten 30 seconden.
 10. Laat afkoelen en harden op een rooster.
 11. Bewaar in een droge afgesloten doos.

 

IMG_2082 IMG_2110 IMG_2141 lukken recept IMG_2149

8 Responses

 1. Bostyn Charline

  Hallo, ik ben een collega van je ma met eveneens een liefde voor de keuken! Ik zal binnenkort ook nog eens “lukken” bakken, maar je vermeld bloem in je recept. Ik vroeg me af om welke bloem het gaat? Gewone huishoudbloem of zelfrijzende? Mijn schoonvader zaliger was bakker in Geluwe en bakte de lekkerste lukken van de ganse streek (zijn receptje ben ik jammergenoeg ergens kwijtgespeeld) Vriendelijke, warme groeten, Charline

  Beantwoorden
 2. Cottyn Gerard

  Hallo,
  kijk kijk, dit is het recept dat ik mij min of meer herinner van mijn ma (nu 97 jaar)
  mijn probleem echter is, bestaan er elektrische ijzers voor?
  Ik bezit er een voor op gas, maar de ring die er bijhoort is verdwenen, waardoor het bakken een heel karwei is
  groeten en alvast bedankt

  Beantwoorden
  • Pieter

   Hey Gerard

   Bedankt voor je reactie. Je hebt platen voor een elektrisch wafelijzer. Met kleine ruitjes, niet met grote. Dat weet ik niet. Veel bakplezier!

   Beantwoorden
  • Jo noreille

   Hey Gerard, een jaar na datum zie ik je bericht. Ik heb een alternatief gevonden in het wafelijzer van Fritel. Zij hebben een vorm om ijshoorntjes te bakken. Met deze vorm bak ik m’n flinterdunne lukken. ‘t is een beetje foefelen, maar de lukken lukken en worden gretig opgesmuld.

   Beantwoorden
 3. Francier Iris

  Wauw wat leuk zeg dat recept voor lukken dat ga ik zeker eens proberen met kerst heb ik een lukken toestel gekregen zoals de jouwe op de foto nu kan ik ook gaan lukken bakken. Ik had graag geweten welke cognac er best is voor deze lukken ik zie zo veel in de winkel dat ik het niet weet. Nog en vraag eten de kinderen daar ook dan van of maak je er dan best zonder Cognac? Vriendelijke grtjes Iris en een fijne eindejaars.

  Beantwoorden
  • Pieter

   Hey Iris

   Ik gebruik gewone cognac, niets speciaals eigenlijk. Mijn dochter eet ze toch op :) Je kan het natuurlijk altijd weglaten als je wil.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *