[dropcap size=dropcap-big]H[/dropcap]et Volkscafé is meer dan gewoon maar een café. Iedereen kent er elkaar en er wordt nog vriendelijk “goeiendag” gezegd. Nieuwe gasten worden bij het binnenkomen misschien bekeken, maar al snel aanvaard in de groep. De pintjes worden er aan voorhistorische prijzen verkocht. De toog is het centrum van het café en niet zelden de verhalenbank van het dorp. Er wordt geschreid, geroepen, gefluisterd en gedanst. Voor velen is dit ook hun tweede thuis, hun schuilplaats en hun toevluchtsoord tijdens koude avonden. De grensstreek, van Wervik over Heuvelland tot Poperinge en Noord-Frankrijk, zit vol met verborgen Volkscafé’s of estaminets. Het voorbije weekend eerde Westtoer deze plaatsen van vertier voor de tweede keer met een “Weekend van het Volkscafé”. Samen met Sandro Delaere, die onze geboortestreek op zijn duimpje kent, maakten we onze eigen “Ronde van de Grensstreek”. Deze keer vielen er geen bergen te beklimmen, maar estaminets te ontdekken.

Weekend van het streekcafé-2

We startten onze ronde in Nieuwkerke. Neuve L’Eglise sliep nog om 11u zondagmorgen, dat was duidelijk. In estaminet “Chaplin” zat echter al een harde kern te vrolijk kaarten. Op het programma stond een een folky aperitiefconcert van Te Fête! Folk. Een doedelzak, een blokfluit, een accordeon en een Hommelbiertje, we waren vertrokken.

Weekend van het streekcafé-1

Weekend van het streekcafé-3

Onze volgende stop was De Tramstatie in Wijtschate, een pittoresk café. Voor de echte aperitief en de lunch reden we op goed geluk naar de Barbier in Dranouter. Speciaal voor dit themaweekend serveerden ze er huisgemaakte garnaalkroketten. Reden genoeg om dit te gaan proeven.  Gelegen vlak op de Frans-Belgische grens werd deze kroeg onze eerste echte ontdekking. De Picon Maison, de aperitief van de grensstreek, en de garnaalkroketten werden goed bevonden. Een terrasje met zon, zicht op de Rode- en Zwarteberg en een lekkere lunch, meer moet je mij niet geven.

Weekend van het streekcafé-4

Weekend van het streekcafé-6

Weekend van het streekcafé-9

Weekend van het streekcafé-12

Weekend van het streekcafé-13

Weekend van het streekcafé-8

Weekend van het streekcafé-16

Tijdens een grensoverschrijdende activiteit moet je natuurlijk de grens overschrijden. Dus staken we voor de koffie de grens over. Net over de Catsberg ligt het pittoreske dorpje met de prachtige naam, Gooiwaersvelde.  De zeer origineel ingerichte estaminet “La belle vue” was de place to be. Een lokaal streekbiertje – la Queue de Charrue -, een goed gezelschap, de zon en een terras, zo zou ik elke zondagmiddag kunnen doorbrengen, denk ik.

Weekend van het streekcafé-19

Weekend van het streekcafé-20

Weekend van het streekcafé-21

Weekend van het streekcafé-23

Weekend van het streekcafé-24

Weekend van het streekcafé-26

Weekend van het streekcafé-27

Op weg naar onze laatste halte reden we over de Zwarteberg en stopten we aan “The Pool of Peace”. Even wat geschiedenis opsnuiven mag ook altijd natuurlijk. Onze laatste stop was de enige echte “estaminet” van Wervik, In De Grooten Moriaen. Het bekende huisbier “Bleken Moriaen” vormde dan ook de ideale afsluiter.

Weekend van het streekcafé-33

Weekend van het streekcafé-31

Zo werd vorige zondag echt een gezellige dag. Het weer gaf ons eindelijk het lang verwachte lentegevoel. Dankzij Westtoer ontdekte ik een aantal parels in de streek, waar ik al opgegroeid ben. Dit is echt de ideale gelegenheid om kennis te maken met deze prachtige streek en de smakelijke streekproducten. En het Volkscafé, dat is echt niet zomaar een café.

– De bezochte volkscafé’s

De Chaplin, Markt 5, Nieuwkerke

De Tramstatie, Ieperstraat 135, Wijtschate

De Barbier, Hillestraat 5, Dranouter

La Belle Vue, Place Verte 5, Godewaersvelde

In den grooten Moriaen, Koestraat 63, Wervik

Meer informatie over het weekend:

Weekend van het volkscafé