[dropcap size=dropcap-big]O[/dropcap]mwille van het zelf georganiseerde wielerfeest van vorige zondag, heb ik wat in te halen op het vlak van schrijfsels. 9 Maart – stel u voor 9 maart, een maand geleden #schaamroodopdiewangenvanme –  organiseerden @pievdb, @jellederoeck en mezelf een Food and Wine Friends avond. Voor alle duidelijkheid, @jellederoeck is een wijnblogger, en hij is er verdomd goed in. @pievdb is een foodblogger en het moet gezegd worden, hij kan een serieus potje koken. Het concept was eenvoudig. @pievdb maakte twee gerechten, ik maakte twee gerechten en @jellederoeck zorgde voor de wijnen. Elk van ons mocht iemand meenemen. Zes gasten, vier gerechten en serieus wat wijnen, dat klinkt als een – voor herhaling vatbaar – heerlijk concept. Een kort verslagje.

Food & Wine Friends-4

Foodandwinefriends-1-3

Na een heerlijke aperitief gekozen door @filipsalmonJean Michel, Blanc de Chardonnay, millésime 2007, was het tijd voor het eerste voorgerecht. Ik nam dat voor mijn rekening (samen met – verrassend of niet – het dessert). Het eerste gerecht werd een tartaar van gerookte zalm met een espuma van asperges en groene couscous. Daarbij koos @jellederoeck voor een rosé wijn: Domaine des Masques, Essentielle rosé 2011, IGP Bouches du Rhône, 60% Syrah & 40% Grenache. 

Food & Wine Friends-5

Food & Wine Friends-6

@pievdb zijn eerste gerecht waren coquilles met een vanillesaus en groene asperges.  @jellederoeck ging voor een Weingut Von Winning, Win Win trocken 2011, een Duitse Riesling uit Pfalz. 

Food & Wine Friends-10

Food & Wine Friends-7

Food & Wine Friends-8

Als hoofdgerecht maakte @pievdb gelakte eend met ondermeer rode biet en raapjes. @jellederoeck serveerde er een Portugese Duorum, colheita 2010 en een Franse Pascal Lambert, Les Perruches, 2009 bij. Complimenten aan de chef trouwens, wat een topper was dit.

Food & Wine Friends-16

Food & Wine Friends-18

Het dessert was dan weer van mijn hand. Het werd een gerecht op basis van “mango, witte chocolade en limoen”. Op het bord vindt u ondermeer een poging tot “sushi van witte chocolade en mango”, sorbet van limoen, crémeux van witte chocolade en vanille, spongecake van mango, etc. Dit gerecht werd gecombineerd met een Sloveense Sveti Martin, Klarnica 2009 en een Franse Jean Michel, Blanc de Chardonnay, millésime 2007.

Food & Wine Friends-17

Food & Wine Friends-14

Food & Wine Friends-13

Voor alle duidelijkheid, ik heb bewust weinig commentaar gegeven bij de wijn en de twee gerechten van @pievdb. Ere wie ere toekomt, dus voor commentaar over de wijn en die gerechten, verwijs ik jullie graag door naar:

@pievdb: culinarty.be

@jellederoeck: jellederoeck.tumblr.com

Foodandwinefriends-1-2

Het Recept: tartaar van gerookte zalm, couscous met groene kruiden en espuma van asperges

Wat heb je nodig? (voor 4 personen) 100 g couscous, 125 ml kippenbouillon, 2 el olijfolie, 2 el puree van groene kruiden (kervel, basilicum, bieslook, munt), 1 el basilicumolie (olijfolie gemixt met basilicum), 200 g gerookte zalm in tartaar gesneden, 200 g witte asperges, 1 dl room, toastbrood, dille, espumafles.

Werkwijze?

Voeg de couscous bij de warme kippenbouillon en laat wellen, meng met de olijfolie, laat afkoelen en meng met de groene puree. Breng op smaak met peper en zout en wat basilicumolie. Kook de geschilde asperges volledig gaar in gezouten water, pureer samen met de room en breng op smaak, vul sifonfles
en laat afkoelen. Steek cirkels uit het toastbrood en bak deze kort aan in een weinig olijfolie. Gebruik deze
als bodem voor het taartje of plaats ze naast het torentje, breng eerst een laagje couscous aan, dan de zalm en werk het geheel royaal af met het aspergeschuim en enkele takjes dille. Druppel tenslotte nog wat basilicumolie over het geheel.

Recept gebaseerd op Vandemoortele Recepten