[dropcap size=dropcap-big]K[/dropcap]im van Cookanista nodigde me uit voor een wedstrijd van het VIWF (de Belgische Vereniging van Water- en Frisdrankindustrie). De opdracht was simpel: creëer een gerecht met een frisdrank. Nu ben ik op zich geen “frisdrankhijser”. Ik geef toe dat ik af en toe frisdrank drink, maar de frequentie van het drinken probeer ik toch niet al te hoog te houden. Desalniettemin vond ik dit wel een boeiende uitdaging. “Challenge accepted”, dacht ik en het zoeken begon. Het drankje op basis van vanille, kaneel, karamel, fosforzuur, cafeïne en citroen (lees: cola) zou waarschijnlijk door velen gebruikt worden. Dus ik wou iets anders gebruiken. Ik koos voor mijn favoriete citroenlimonade en stelde mezelf als doel om een groen gerecht te creëren. Het resultaat werd omgedoopt tot “Spritomania” met als vier basisingrediënten: limoen -Granny Smith – pistache – munt.

Opbouw:

 1. Sorbet van citroenlimonade en limoen
 2. Soepje van munt en Granny Smitch
 3. Brésilienne van Pistache
 4. Gel van limoen
 5. Mayonaise van Pistache
 6. Bonbon van Granny Smith

Weekendwerk-4

Het recept: “Spritomania”

voor vier tot zes man

 1. Sorbet van citroenlimonade en limoen

Nodig? 200 g limoencoulis, 170 g water, 150 g suiker, citroenlimonade.

Meng voor de sorbet de aangegeven ingrediënten, behalve de citroenlimonade. Kook kort door, laat afkoelen. Eenmaal afgekoeld voeg je evenveel citroenlimonade toe. Heb je 3dl, voeg dan 3dl citroenlimonade toe. Draai tot sorbet.

 1. Soepje van munt en Granny Smitch

Wat heb je nodig? Infusie van Munt: 8cl water, 24g glucose, 20g munt. Basis appel: 400g schil Granny Smith, 100g appelpuree Granny Smith, 10cl water, 1,4g zout, 20g suiker, 2cl limoensap, 2 blaadjes spinazie. Appel-muntsoep: 62g infusie van munt, 130g basis appel, chardonnayazijn (hoeveelheid naar smaak), 6cl appelsap, 0,6g Xantana.

Start met de infusie van munt. Meng de ingrediënten en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat 20 minuten trekken. Maak vervolgens de basis appel. Mix alle ingrediënten glad. Zeef het mengsel. Voor de soep mengen we de infusie met de chardonnayazijn en de basis appel. Zeef dit door een neteldoek (of propere keukenhanddoek). Voeg er appelsap en Xantana aan toe. Mix dit geheel zeer goed. Laat tien minuten rusten en mix nogmaals om de Xantana zeker fijn te krijgen.

Recept: gebaseerd op de appel-koriandersoep van Roger Van Damme uit: M. Declercq, Desserts & Wijn; creatieve combinaties van toppatissiers, Tielt, 2008. 

 1. Brésilienne van Pistache

Nodig: 15g griessuiker, 7g water, 20g pistachenoten

Verwarm de suiker en het water tot een lichtbruine karamel. Voeg de noten toe. Laat karameliseren. Giet uit op een plaat en laat afkoelen. Mix grof.

 1. Gel van limoen

Nodig? 1 dl water, 37 g limoensap, 12 g honing, 1,7 g agar­ agar.

Meng voor de gel het limoensap met het water, de suiker en de agar-agar. Kook kort door, giet dun uit en laat opstijven. Mix tot een egale gel, haal door een fijne zeef en reserveer in een spuitzakje.

 1. Mayonaise van Pistache

Nodig? 1 eidooier, 1 eetlepel pistachepasta, pompoenpitolie (Ik gebruikte maisolie), een halve mespunt Xantana, 1 eetlepel water.

Monteer de eidooier met de pasta op en klop als mayonaise. Voeg er geleidelijk de olie aan toe tot de gewenste dikte is bereikt. Meng er Xantana en een eetlepel water toe. Mix.

Recept: gebaseerd op de mayonaise van pistache van Roger Van Damme uit: M. Declercq, Desserts & Wijn; creatieve combinaties van toppatissiers, Tielt, 2008.

 1. Bonbon van Granny Smith

Nodig? een Granny Smith appel, wat limoensap

Haal met een kleine Pomme Parisiennelepel bolletjes uit de appel. Besprenkel met limoensap.

Opbouw

Decoreer een diep bord of een klein kommetje. Werk af met een blaadje munt.

Sprite-3

Sprite-2