magnum met chocolade en bier

Magnum voor grote mensen

Ha, het is een wonder. Hier verschijnt nog eens iets. En niet zomaar iets. Neen, een magnum voor grote mensen.

How zekers.

Inderdaad.

Het zijn gekke tijden. Voor mij, voor ons, voor iedereen. Door de komst van één of ander virus heb ik tijd. Ik werk in de moestuin, ik doe handige dingen – of probeer dat toch -, onderneem een poging tot klussen en ik verplicht mezelf tijd te maken om te experimenteren met gerechten, die ik al lang wou maken. En dit is er eentje van.

Eerder verscheen al eens “Ceci n’est pas un Magnum”, een mousse verstopt in de bekende friscovorm. Ik probeerde daarna om een echte frisco te maken, maar mijn ijsbereiding mislukte. Nu vond ik de goesting terug om me opnieuw te wagen aan zo’n echte frisco.

Het plan?

 • De binnenkant: ijs van chocolade, donker bier en vanille.
 • De buitenkant: donkere chocolade met feuilletine
 • De afwerking: gezouten karamel en fleur de sel

Het resultaat?

Dat mocht er wel wezen. Binding zat goed. De smaak ook. Een bommetje. Zowel qua calorietjes als qua smaak. En dus jawel, een oprechte aanrader. Alleen is het wel eentje voor grote mensen. En meer nog: voor grote mensen die houden van chocolade en bier.

 

magnum met chocolade en bier

 

Recept: Magnum met Sint-Bernardus 12, donkere chocolade en vanille

 • Aantal: stuk of 12
 • Duur: dag of twee
 • Materiaal: Silkomart friscovormen, diepvries

Ingrediënten:

Voor het chocolade-ijs: 500ml room, 350ml melk, 110g suiker, 130g donkere chocolade, 1 el cacaopoeder, 1 vanillepeul, 150ml Sint-Bernardus Abt 12 (+ rest bijhouden), 8 dooiers

Voor de gezouten karamel: 75g zeer fijne suiker, 40g boter, 2 el water, 4 el room, Fleur de sel

Voor het chocoladejasje: 300g donkere chocolade (70%), 100g mycryo, 3 el feuilletine

Extra: een beetje fleur de sel

Bereiding:

 1. Klop voor het ijs de dooiers op met de suiker tot een schuimige massa (ruban). Warm het bier op met de room, melk, cacao, vanillemerg en –peul.
 2. Giet dit bij de ruban. Klop onder elkaar. Doe terug in de pan en warm al roerend op tot het ongeveer 80°C graden is (=vaneren).
 3. Roer er de chocolade onder. Voeg naar wens nog een 50ml bier toe. Laat enkele uren tot een nacht trekken.
 4. Draai af tot ijs en voeg naar wens nog wat bier toe.
 5. Doe in de magnumvormen en vries volledig in.
 6. Maak de gezouten karamel. Smelt de suiker met het water tot een bruine karamel. Blus met de room. Roer los. Voeg de boter en het zout toe. Giet in een hittebestendige spuitbus en laat volledig afkoelen.
 7. Smelt de chocolade met de mycyro au bain marie. Laat afkoelen tot lichaamstemperatuur. Voeg de feuilletine toe. Ontvorm de magnums en dompel ze onder. Laat even uitlekken en werk ze af met de gezouten karamel en fleur de sel.
 8. Vries in of eet ze dadelijk op.
 9. Smakelijk.