ribbetjes

Sticky ribbetjes met Oosterse marinade van Ketjap Manis

OK, na al dat zoet geweld is het misschien tijd voor eens iets hartig. Ribbetjes!

Mijn op één na laagste schuif van de diepvries bevat de stukken vlees voor de speciale momenten. Wanneer er veel gasten komen of wanneer ik eens veel tijd heb. Een varkensnek, buikspek, ribben, etc. Corona zorgde ervoor dat er geen gasten kwamen en ik veel tijd heb, dus trok ik uiteindelijk die schuif maar eens open. Het plan: ribbetjes.

Ik moet me nog eens verdiepen in de bouw van het varken. Waar de kop, de hesp en de staart zit, weet ik al. Maar alles daar tussen is nog wat gissen. Qua ribbetjes kun je kiezen uit de spareribs en de vleesribben. Die laatste zijn groter, dikker en iets vetter. Ik kan ze alle twee – indien goed klaargemaakt – wel appreciëren. Zeker die laatste vind ik echt een ondergewaardeerd stukje varken. Traag en rustig garen, goed marineren, heerlijk.

 

gemarineerde vleesribbetjes

De voorbije week maakte ik zowel spareribs als vleesribben klaar. Echt te veel tijd, I know. De marinade was tweemaal gelijkaardig. Op basis van Ketjap Manis, de zoete Indonesische sojasaus. Ik gooide er de helft van mijn kast bij en het resultaat mocht er wezen. Ik gaarde de spareribs in de roker, de vleesribben in de oven. Basisregel blijft hetzelfde: traag en laag garen. Kanttekening: aan spareribs herken je een goed restaurant. Als ze boterzacht zijn en van het bot vallen, dan zijn ze goed gemaakt.

Nachtje marineren. Temperatuur op 100°C a 120°C (lager kan ook) en rustig laten garen. Af en toe eens bevochtigen en wachten. Wachten tot ze klaar zijn. Met onderstaand recept wordt ze een beetje sticky, uiterst smaakvol en normaalgezien lekker zacht.

Als sidedishes koos ik de eerste keer voor gebakken krieltjes met koolsla en de tweede keer voor een pittige komkommersalade en rijst. De keuze is aan u.

Smakelijk.

 

Recept: ribbetjes met marinade van ketjap manis

  • Nodig: roker of oven of barbecue, diepvrieszakjes
  • Aantal: ik reken 1,5 vleesrib per persoon. Voor spareribs moet je zelf zien.
  • Duur: nachtje marineren + 4 à 6 uur in de oven

Ingrediënten

voldoende spareribs of vleesribben naar keuze

Voor de marinade (genoeg voor 10 vleesribben of een spareriblat of vier):  1kl gerooktpaprikapoeder, 250ml ketjap manis, 2 el sesamolie, 1 mespunt srirachasaus, 3el rijstazijn, peper, 2 steranijs, 3 tenen look, 1kl vijfkruidenpoeder, 3 kaffirlimoenblaadjes, 1 stengel citroengras, sap van 1 citroen, 2el kokosbloesemsuiker, 2 el bruine suiker, 50ml appelsap

Bereiding

  1. Snij de look grof. Halveer citroengras. Snij de kaffirlimoenblaadjes in stukken. Meng alles voor de marinade. Doe samen met de ribben in een afsluitbaar diepvrieszakje en laat een nacht marineren in de koelkast.
  2. Haal uit de koelkast. Giet de marinade in een apart kommetje. Leg de ribbetjes in een ovenschaal. Verwarm de roker, barbecue of oven tot 100 à 120°C. Niet hoger.
  3. Leg de ribben in de oven, roker of barbecue. Gaar ze nu traag verder. Bevochtig regelmatig met de marinade. In de oven bedek ik ze met aluminiumfolie.
  4. Vallen ze bijna uit elkaar? Dan zijn ze klaar 😀 Reken tot minstens een uur of vier.
  5. Smakelijk.