Ribbetjes met Sint-Bernardus, koolsla en aardappel in de schil

Ribbetjes, koolsla en aardappel in de schil, dat is een combinatie zoals stoofvlees en friet of spaghetti en bolognaise.

Ik ben zelf ook wel een grote ribbetjesfan. Al van kleinsaf. Daarom staan ze dan ook regelmatig op het menu tijdens een barbecuefestijn. Let op: geen snel-snel gebakken veel te taaie ribbetjes, maar traaggegaarde boterzachte ribbetjes. Zoals het hoort.

Voor mijn vlees ging ik uiteraard weer te rade bij de lokale held Schurmans en zijn 100% Duroc varkens. Verder serveer ik u bij de aardappel een homemade kruidenboter, marineer ribbetjes met de helft van mijn kruidenkast en lak ze met een sausje op basis van Sint-Bernardus en Aziatische aromaten. Bovendien verdwijnen de ribbetjes urenlang in de roker. Het resultaat: boterzachte ribbetjes en een tevreden tafelgezelschap.

Ik deel hun vreugde om deze creatie graag met u en schrijf hieronder het recept neer. Veel succes en laat het smaken.

ribbetjes

 

Recept: Ribbetjes met Sint-Bernardus, koolsla en aardappel in de schil

 

 • Aantal: 6 man (grote eters)
 • Duur: Toch een dagje
 • Materiaal: Roker, evt oven
 • Ingrediënten: patatjes en wortelen uit de tuin, witte kool van de buurderij en vlees van Schurmans

Ingrediënten

 • 6 latten ribbetjes (niet gemarineerd, liefst van een betrouwbare afkomst)
 • Voor de rub: 1kl venkelzaad, 1 el komijnzaad, 2kl korianderzaad, 2kl zwarte peper, 4el donkerebruine suiker, 1kl zout, 0,5kl gerooktpaprikapoeder, 2kl oregano, 0,5kl cayennepeper, 1kl sechuanpeper, 1el paprikapoeder, 1kl gemberpoeder, 3 tenen look
 • Voor de lak: 75ml hoisinsaus, 5el honing, 2el sushiazijn, 250ml Sint-Bernardus Prior, 2cm gember, 2 tenen look, 1 el sojasaus, 1 kaneelstokje, 2 steranijs, 1 mespunt venkelzaad, 1 mespunt sechuanpeper, 3 kruidnagels
 • Voor de aardappel: 10 aardappelen, enkele blaadjes basilicum, enkele blaadjes lavas, enkele takjes dragon, 5 blaadjes salie, 3 tenen look, 150g boter, 1kl paprikapoeder
 • Voor de koolsla: wortel, witte kool, venkel, yoghurt, limoen, peper, zout, mayonaise, wittewijnazijn
 • Voor de komkommer; 1 komkommer, 2 el sushi-azijn, 2 el olijfolie, 1 el roze peperbolletjes, venkelgroen

Bereiding

 1. Maak de rub. Pel de look, snij fijn. Meng met de rest in een vijzel. Stamp alles tot poeder.
 2. Doe de ribbetjes in een schaal en wrijf ze in met de rub. Dek of sluit af (of bewaar in grote diepvrieszakjes). Marineer ze minstens een voormiddag, idealiter 1 nacht.
 3. Snij alle kruiden voor de kruidenboter fijn. Zorg dat de boter zacht is en meng met de kruiden, paprika, fijngesneden look, peper en zout.
 4. Ik stoomde de aardappelen voor, ongeveer 15 minuten, en draaide ze dan in aluminiumfolie.
 5. Rasp de wortelen, witte kool en venkel. Meng onder elkaar. Pers limoen uit en doe het sap bij 3 el yoghurt en 3 el mayonaise. Kruid met peper en zout. Verfris met een lepeltje azijn.
 6. Snij de komkommer flinterdun. Voeg olijfolie, sushi-azijn, venkelgroen en peperbolletjes toe.
 7. Verhit de roker. Vul de vochtschaal met bier. Leg de ribbetjes op de roker. Rook ze ongeveer 4 uur met een temperatuur tussen de 100 en 120 graden Celsius.
 8. Laat alles voor de lak inkoken tot de helft. Wrijf hiermee regelmatig de ribbetjes in.
 9. Leg de aardappelen 20 minuten voor het serveren in de warme kolen.
 10. Serveer de ribbetjes met de aardappelen, komkommer, wortelsalade en kruidenboter.

Ps: je vindt alle kruiden wel in een supermarkt zoals Delhaize. Voor de lak kun je de kruiden ook vervangen door vijfkruidenpoeder.

 

ribbetjes

Zin in nog meer ribbetjes? Check ook:


 

 

Of ik eens wat receptjes wou maken met Sint-Bernardusbier.”, aldus een streek- én naamgenoot. Zo gezegd, zo gedaan en de voorbije weken nam ik de “zware taak” op mij om te proeven en experimenteren. De komende maanden krijgt u dus af en toe een gerechtje te zien met het abdijbier uit Watou, in een uithoek van de mooiste provincie van het land, nietwaar?

Probeer ook: