Rilette van kip en Sint Bernardus Extra

Rilette van kip en Sint Bernardus Extra 4

Tijd dat ik er eens een artikel aan wijd, maar ik slachtte vorig jaar mijn eigen kippen. Het vlees vraagt iets meer gaartijd dan de malsere, jongere en niet-goedkopere, wel minder-werk-vragende collega’s uit de supermarkt. Later meer over die slachtpartij.

Ik had nog wat billen in de diepvries en was nog op zoek naar een gerechtje met Sint-Bernardusbier. Iets eenvoudig, iets robuust, … en toen dacht ik aan rilette. Staat steevast bij de ouders op tafel als het feest is. Zeer populair in Frankrijk en hier vaak gereduceerd tot onderdeel van een breugelfestijn.

Aan dat experiment wou ik me wel wagen. Rilette van kip met Sint-Bernardus Extra 4. Met kruidnagels en all spice als extra specerijen omdat die kruiden ook terug komen in het aroma van het bier. Dik uitgesmeerd op een boterham, afgewerkt met zilveruitjes en de eigen hot cornichons de Pierre.

Zelfgeteelde augurken opgelegd tot cornichons de pierre en zelfgeslachte kippen omtoveren tot rilette, dat is DIY voor gevorderden.

De combinatie mocht er wezen. Zeker als je er nog een Extra biertje naast zet. Het frisse van het bier combineert goed met het vettige van de rilette.

Zeker het proberen waard.

 

Rilette van kip en Sint Bernardus Extra

Recept: Rilette van kip en Sint Bernardus Extra

 • Materiaal: weinig speciaals (als je de kip al klaar hebt)
 • Aantal: 1 potje van 250ml (ongeveer)
 • Duur: halve dag plus opstijven

Ingrediënten

150g smout, 1 grote kippenbil plus dij, laurier, 1 teen look, 3 kruidnagels, 2 all spice, peper, zout, 125ml Sint-Bernardus Extra, 75ml kippenbouillon, 0,5kl mosterd

Brood, cornichons, peper, peterselie, zilveruitjes

Bereiding

 1. Smelt 100g smout. Kleur de kip aan.
 2. Voeg laurier, geplette look, kruidnagel en geplette all-spice toe.
 3. Blus met het bier, de mosterd en kippenbouillon.
 4. Laat 30 à 40 minuten sudderen.
 5. Giet af. Hou het vocht bij. Laat de kip wat afkoelen.
 6. Pluk het vlees van het been.
 7. Meng met de helft van het overige smout, kruid met peper en zout en lepel in het potje met een paar lepels van het vocht.
 8. Smeer dicht met de rest van de smout.
 9. Laat in de koelkast een paar uur opstijven.
 10. Snij een snee van de boterham. Bestrijk met de rilette en werk af met stukjes cornichon en zilverui. Smakelijk.

 

Rilette van kip en Sint Bernardus Extra

 

Of ik eens wat receptjes wou maken met Sint-Bernardusbier.”, aldus een streek- én naamgenoot. Zo gezegd, zo gedaan en de voorbije weken nam ik de “zware taak” op mij om te proeven en experimenteren. De komende maanden krijgt u dus af en toe een gerechtje te zien met het abdijbier uit Watou, in een uithoek van de mooiste provincie van het land, nietwaar?

Probeer ook: