tartaar van rund

Tartaar van rund met biermayo

Na twee moeilijke recepten is het tijd voor iets eenvoudiger.

Tartaar, dat eet ik nu eens graag. Ik heb het leren eten. Hier in de buurt is vooral die van Wannes Raps wereldberoemd. Met dikke frieten, verse mayo en een fris slaatje erbij wordt het echt een topklassieker.

Het hoeft natuurlijk niet altijd een hoofdgerecht te zijn. Ook als hapje op een toastje gaat het er bij mij vlot in. Belangrijk is natuurlijk de keuze van het vlees. Mijn favoriet stuk is de bavette, vlees met meer smaak en meer beet. Dus snij het zeker fijn. Alleen is dit niet altijd gemakkelijk te vinden. Een kwaliteitsvol biefstuk kan een alternatief zijn.

Hou het koud en zorg voor vers vlees. Enkel zo kun je zeker zijn van de kwaliteit. Vries het eerst een 30-tal minuten in. Dan snijdt het makkelijker.

Deze keer hou ik het echt eenvoudig. Ik serveer het met cornichons de Pierre, kappertjes, een sjalotje, peper, zout, olijfolie en mayonaise van bier. Ik kies voor Sint-Bernardus Tripel.  Het geeft de mayo een klein bittertje mee en iets meer diepgang.

Meer moet dat eigenlijk niet zijn. Of wacht, nog een toastje natuurlijk.

Recept: tartaar van rund met biermayo

Ingrediënten

Voor de mayo: 1 ei, 1 el mosterd, 300ml koolzaadolie, 1 klein scheutje Sint-Bernardus Tripel, peper, zout

Voor de tartaar: 200g rundsvlees, 2kl sesamzaadjes, peper, zout, enkele blaadjes waterkers, olijfolie, 1 sjalot, 1 el kappers, 1 cornichon de Pierre, donker meergranenbrood, tijm, 1 teen look, rozemarijn

Bereiding

  • Steek het vlees een halfuurtje in de vriezer. Zo snijdt het makkelijker. Zet een mengkom in de koelkast.
  • Neem een hoge maatbeker. Doe daarin het ei, de mosterd en de koolzaadolie. Kruid met peper en zout.
  • Mix met de staafmixer tot een mayonaise. Begin onderaan en ga langzaam omhoog tot je een dikke mayo hebt. Breng op smaak met het bier. Doe in een spuitzak en hou koud.
  • Snij de sjalot, kappertjes en cornichon fijn. Doe in de koude mengkom.
  • Haal het vlees uit de vriezer. Zorg dat je mes vlijmscherp is. Snij het in plakjes en daarna in reepjes en blokjes. Doe in de mengkom. Meng onder elkaar. Kruid met peper en zout.
  • Steek een cirkeltje uit een snede brood (of een andere vorm). Bak even in olijfolie met een teentje look, rozemarijn en tijm. Haal uit de pan en dep droog met keukenpapier.
  • Lepel de tartaar op het afgekoelde toastje. Werk af met waterkers, mayo en sesamzaadjes. Smakelijk.

 

 

Of ik eens wat receptjes wou maken met Sint-Bernardusbier.”, aldus een streek- én naamgenoot. Zo gezegd, zo gedaan en de voorbije weken nam ik de “zware taak” op mij om te proeven en experimenteren. De komende maanden krijgt u dus af en toe een gerechtje te zien met het abdijbier uit Watou, in een uithoek van de mooiste provincie van het land, nietwaar?

Probeer ook: