brownies met chocolade

Brownies met Sint-Bernardusbier en gezouten karamel

Bon, technische problemen zorgden ervoor dat ik een tijd lang niets op Hot Cuisine de Pierre kon plaatsen. Met dank aan grafisch genie Jeroen is de site weer “up and running”.

Er ligt veel schrijfwerk “op het schap”, maar onderstaand artikel is er eentje dat er al lang op ligt. Even wat stof afgeveegd en zie hier, het verhaal van de heerlijke brownies.

Afsluiten met Brownies

Mijn laatste dag bij Medialaan (later meer), dus wou ik afsluiten met een bommetje. In dit geval een chocoladebommetje. Een stevige brownie, nog wat “nessig” (vochtig) binnenin, met pure chocolade en echte boter. Als chocolade kies ik voor een single origine chocolade van Callebaut met 70% cacao.

Afwerken met een ganache op basis van een karamel met room, pure chocolade en kerstbier van Sint-Bernardus. Zoet, vettig, een biertoets en een klein bittertje.

Om het decadente overdaadgevoel volledig te maken versieren we met gezouten boterkaramel, jawel, en geroosterde hazelnoten. Eigenlijk wou ik pecannoten, maar die liet ik per ongeluk aanbranden, dus werden het maar hazelnoten.

We gaan niet flauw doen. Het zijn best wel zware lekkernijtjes, maar ze zijn lekker en waren een voltreffer onder de vrienden, familie en collega’s. Hou het stukje brownie beperkt, serveer het met een bolletje vanille-ijs, voor de bierfanaten Sint-Bernardusijs (tip) of zorg voor wat extra frisheid met mango- of passievruchtensorbet. Topdessertje, ideaal om uw kerstmenu mee te eindigen.

Biertip: een stout of donker bier zoals het Sint-Bernarduskerstbier

 

brownies met chocolade

 

Recept: Brownies met Sint-Bernardus Kerstbier

 • Aantal: een bakplaat van 25 of 45
 • Materiaal: een diepe bakplaat, bakpapier, oven en wat pannen
 • Duur: een avondje werk

Ingrediënten

Voor de brownie: 300g boter, 425g donkere chocolade (70%), 5 eieren, 125g kokosbloesemsuiker, 125g witte suiker, 30g honing, 5g bakpoeder, 240g bloem, 6g zout

Voor de chocoladeganache van karamel en kerstbier: 120g suiker, enkele el water, 120g donker kerstbier bv Sint-Bernardus, 120g volle room, 200g donkere chocolade (70%)

Voor de gezouten karamel: 75g zeer fijne suiker, 40g boter, 2 el water, 4 el room, Fleur de sel

1 handvol hazelnoten (gepeld)

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 170°C.
 2. Smelt de boter met de chocolade au bain-marie of op een zeer zacht vuurtje.
 3. Klop de eieren met de suikers en honing op tot een schuimige massa (ruban). Dit kan wel even duren.
 4. Roer de gesmolten boter-chocolade onder de ruban.
 5. Voeg de bloem, bakpoeder en zout toe. Spatel goed onder elkaar, zodat er geen klonters zijn.
 6. Ik gebruikte een rechthoekige bakvorm met een rand van 4 à 5 cm is en beplakte de binnenkant met bakpapier. Gebruik je een diepe ovenplaat, leg er dan bakpapier in en beplak de zijkant met bakpapier. Zo krijg je het achteraf beter los.
 7. Giet het chocoladebeslag in de vorm. Verdeel even en tik even met de plaat op het aanrecht. Zo verdwijnen eventuele luchtbelletjes.
 8. Zet in de voorverwarmde oven en bak 15 minuten. Test eventueel door er met een vork in te prikken. Kleeft er niets meer aan, dan is het gaar. Ik bakte hem nog drie minuten verder en dan was het perfect. Dit hangt af van de dikte, grootte en de oven.
 9. Haal uit de oven en laat afkoelen.
 10. Maak ondertussen de ganache. Roer de suiker los met enkele eetlepels water. Smelt op een zacht tot middelmatig vuur tot een bruine karamel. Blus met bier en room. Klop met een garde alles goed los.
 11. Voeg de stukjes chocolade toe en roer van het vuur tot ze gesmolten zijn. Giet in een maatbeker en laat de ganache een halfuurtje tot een uurtje in de koelkast opstijven.
 12. Giet de ganache daarna over de lauwe tot afgekoelde brownie.
 13. Rooster de hazelnoten tot ze lichtbruin zijn in de warme oven. Laat ze afkoelen, snij grof en verdeel over de ganache. Plaats de brownie nu in de koelkast en laat opstijven.
 14. Maak de gezouten karamel. Smelt de suiker met het water tot een bruine karamel. Blus met de room. Roer los. Voeg de boter en het zout toe. Giet in een hittebestendige spuitbus en laat volledig afkoelen.
 15. Spuit de karamel over de brownie. Ontvorm voorzichtig en snij in stukken. Bewaar in de koelkast.
 16. Smakelijk.

Thx Sven Coryn voor de hulp en de tips tijdens het bakken.


Of ik eens wat receptjes wou maken met Sint-Bernardusbier.”, aldus een streek- én naamgenoot. Zo gezegd, zo gedaan en de voorbije weken nam ik de “zware taak” op mij om te proeven en experimenteren. De komende maanden krijgt u dus af en toe een gerechtje te zien met het abdijbier uit Watou, in een uithoek van de mooiste provincie van het land, nietwaar?

Probeer ook: