Coupe Sint Bernard

Coupe Sint-Bernard

De Coupe Sint-Bernard

Het moet van de Expo geleden zijn, dat ik nog eens echt zo enthousiast was over een dessertidee. Al is dit veel eenvoudiger. Of toch enigszins eenvoudiger.

U moet het zich voorstellen. Terwijl ik dit uitschrijf, staat naast mij “de gewone versie”. De “luxe versie” gaf ik aan de inwonende schoongrootouders om te proeven en vreemdgenoeg is het bordje nog altijd niet terug tot bij mij geraakt. Ofwel hebben ze het stiekem aan de poes gegeven, ofwel zijn ze het lekker aan het uitlepelen. Ik gok op het tweede.

 

Coupe Sint Bernard De Luxe
Coupe Sint Bernard De Luxe
Coupe Sint-Bernard "gewone versie"
Coupe Sint-Bernard “gewone versie”

 

Nu goed, ook ik ben het opsmikkelen. Jip inderdaad, ik ben oprecht tevreden met de combinatie. Nu, ik hoor u al denken: “allemaal goed dat gestoef, maar wat is dat nu?”

Ewel, het is het volgende:

 • Chocolade-ijs met Sint-Bernardus Abt 12
 • Vanilleijs
 • Vanille-slagroom
 • Amandelkoekjes van Jules Destrooper (nu we toch in de Westhoek zitten…)
 • Chocolade-karamelsaus met Sint-Bernardus Abt 12 (thx Martijn Defauw voor de input)

De luxeversie krijgt er nog brownie en wat bloempjes bij. Het is dus ergens een mix van een Dame Blanche en Dame Noire met Sint-Bernardus. En het resultaat is echt een bom. Zowel qua calorietjes – sorry schatjes, dat wordt een extra toertje lopen – als qua smaak. Perfect met dit zomerse weer. Al zou ik de Sint-Bernardus Abt 12 toch niet opdrinken bij deze exotische temperaturen. Dat kan ik, grote jongen of niet, toch niet echt aan.

Bon, ik wijk alweer uit en geef u gaarne het recept mee.

 

2018 Coupe sint bernard (13 of 19)

 

 

Coupe Sint-Bernard: chocolade-bierijs met chocoladesaus en vanille

 • Aantal: 1l ijs, dus neem een man of 8
 • Materiaal: ijsmachine, dat wel
 • Duur: toch wel een dagje, al kan je het ijs natuurlijk op voorhand maken

Ingrediënten

Jules Destrooper amandelkoekjes, 0,5 vanillepeul, 100ml room (30 à 40%), 1kl bloemsuiker, vanille-ijs, Optioneel: brownie (recept volgt later), bloempjes

Voor de saus: 35g suiker, 35g water, 70g chocolade (70%), 70g Sint-Bernardus Abt 12 (drink de rest uit), 70g room (30à40%)

Voor het chocolade-ijs: 400ml room, 250ml melk, 80g suiker (40g donkere kandijsuiker, 40g witte suiker) 110g donkere chocolade, 1 mespunt cacaopoeder, 0,5 vanillepeul, 150ml Sint-Bernardus Abt 12 (+ rest bijhouden), 6 dooiers

 

Bereiding:

 1. Klop voor het ijs de dooiers op met de suiker tot een schuimige massa (ruban). Warm het bier op met de room, melk, cacao, vanillemerg en –peul.
 2. Giet dit bij de ruban. Klop onder elkaar. Doe terug in de pan en warm al roerend op tot het ongeveer 80°C graden is (=vaneren).
 3. Roer er de chocolade onder. Voeg naar wens nog een 50ml bier toe. Laat 1 nacht trekken.
 4. Draai af tot ijs en voeg naar wens nog wat bier toe.
 5. Smelt de suiker in het water tot je een bruine karamel krijgt. Blus met de room en het bier. Voeg de chocolade toe en roer tot die gesmolten is.
 6. Klop de room met het merg van de vanille en bloemsuiker op tot een lobbige slagroom.
 7. Breek de koekjes en eventueel de brownies.
 8. Doe 2 bollen chocolade-bierijs en 1 bol vanille-ijs in een glas of kommetje. Werk af met slagroom, chocoladesaus, koekjes en eventueel de brownie.
 9. Smakelijk.

 

Coupe Sint Bernard

 


 

“Of ik eens wat receptjes wou maken met Sint-Bernardusbier.”, aldus een streek- én naamgenoot. Zo gezegd, zo gedaan en de voorbije weken nam ik de “zware taak” op mij om te proeven en experimenteren. De komende maanden krijgt u dus af en toe een gerechtje te zien met het abdijbier uit Watou, in een uithoek van de mooiste provincie van het land, nietwaar?

Meer over Sint-Bernardus