lamskebab

Lamsgehaktspiesjes met dip van (schapen)yoghurt en daikon

Hupla. We blijven in zomermodus met nog een barbecuegerechtje: pittige lamsspiesjes en een frisse dipsaus op basis van schapenyoghurt. Mama en kindje samen op tafel. Al is dat misschien wat te cru omgeschreven.

Ik verkies meestal oudere dieren: rund boven kalf, varken boven speenvarken, etc. Alleen lam, daar heb ik het wel voor. Geen melklam, maar gewoon lam (lees: al-bijna-schaap-dier-in-de-meeste-gevallen). Met een voorkeur voor de vleessoorten lamsbouten (zie recept) én lamsgehakt. De combinatie met pittige kruiden zoals komijn en dipsausen op basis van yoghurt is alom bekend en niet zelden een schot in de roos.

 

lamsspiesjes

 

Ook ik koos voor die bekende combinatie. Alleen maakte ik dit gerecht met bijna alleen maar ingrediënten van de Buurderij in Diest. Lekker (én) lokaal. Voor de dip koos ik schapenyoghurt en geraspte daikon voor een extra frisse toets. Het geheel serveerde ik als een soort van Turkse adana-achtig voorgerechtje/hapje. Noem het maar gewoon lamsgehaktspiesjes. Liever als hoofdgerecht? Serveer er dan een couscoussalade bij met feta, munt en granaatappel of steek ze tussen een Turks broodje met koolsla, komkommer, …

Bon, ik wijk af. Tijd voor het recept.

 

lamskebab

 

Pittige lamsgehaktspiesjes met schapenyoghurt en daikon

 • Aantal: 12 à 15 spiesjes, afhankelijk hoe groot je ze maakt
 • Materiaal: barbecue, satéstokjes, tang
 • Diuur: 30 minuten
 • Herkomst: lamsgehakt, schapenyoghurt, koriander, daikon en eitjes van de Buurderij in Diest, rest supermarkt

 

Ingrediënten

Voor de spiesjes: 800g lamsgehakt, 1 ei, 4 à 5 el panko, 1 kl nootmuskaat, 0,5kl peperbolletjes, 2kl korianderzaad, 0,5kl venkelzaad, 0,5kl tijm, 0,5kl basilicum (gedroogd), 2 kl paprikapoeder, 4kl komijnpoeder, 1kl zout, 1 mespunt kaneel, 2 tenen look, 1 mespunt chili, 2cm gember

Voor de dip: 100ml (schapen)yoghurt, 1 teen look, peper, zout, zeste van 1 limoen, enkele takjes munt, 1el mayonaise, 5cm daikon, sap van een halve limoen

Extra olijfolie, munt en sesamzaadjes

 

Bereiding

 1. Doe het lamsgehakt met de panko en het ei in een kom.
 2. Doe alle kruiden in een vijzel. Stamp fijn.
 3. Snij de look zeer fijn. Schil en rasp de gember. Kruid het gehakt met de fijngestampte kruiden, fijngesneden look en geraspte gember.
 4. Meng goed onder elkaar. Rol tot worstjes, duw wat plat en steek op satéstokjes.
 5. Snij voor de dipsaus de look fijn. Was de limoen. Verfris de yoghurt met de zeste en sap van de limoen. Meng er ook de look door.
 6. Hak de munt fijn en voeg toe. Rasp de daikon en meng.
 7. Kruid met peper en zout en voeg nog mayonaise toe.
 8. Verhit de barbecue. Borstel de spiesjes in met olijfolie. Bak de spiesjes op de hete barbecue. Draai om na enkele minuten en bak verder. De tijd hangt af van de grootte en dikte van de spiesjes.
 9. Leg de spiesjes op een bord. Besprenkel met yoghurt. Werk af met munt, koriander en sesamzaadjes.

 

barbecook lamskebab (1 of 19)

 

 

lamsspiesjes

 


 

 

Recept gemaakt op de Barbecook Siesta Black Probeer ook de zoete aardappel Mister Hasselback, perfect op de barbecue.