Optimi libri anni 2014: mijn literaire aanwinsten van het voorbije jaar

Waarom begint gij in het Latijn?’ Geen idee, daar had ik nu gewoon eens zin in.

Goed, ik ben geen lijstjesman. Dat klopt. Toen ik echter deze morgen langs mijn boekenkast passeerde, viel het me op dat tijdens het voorbije jaar mijn collectie boeken flink was aangedikt. Met de voorbije feestdagen kwamen er nog een paar bij. Leg je ze allemaal op een stapel, dan is die hoop toch al snel meer dan een halve meter hoog. Niet slecht, me dunkt. En dat wou ik eens in een overzichtje gooien…een lijstje dus. Excuses.

unnamed

De boeken met de hoogste emotionele waarde zijn ongetwijfeld deze twee versleten exemplaren. ‘Koken voor elke dag‘ is een versie van 1967 van mijn grootmoeder. Het schriftje ‘Huishoudkunde‘ is het notitieboekje van mijn oma toen ze 12 was. Lees: 67 jaar oud! Het boekje welteverstaan, niet de oma. die zou …rekensommetje…12 plus 67…tromgeroffel…79 jaar oud geworden zijn. Beiden zijn ietwat gedateerd, maar bevatten nog altijd uiterst boeiende informatie. Al is het maar dat ‘spaghetti bolognaise’ bij exotische gerechten staat.

 unnamed (1)

De meer recentere boeken gaan over verschillende onderwerpen. Patisserie natuurlijk: Een Groot Gebaar van Roger Van Damme en The New Pâtissiers van Olivier Dupon. Vooral die laatste is echt een topboek. Engelstalig, maar hoogstaand, verfijnd en net dat tikkeltje anders dan de meeste dessertboeken.

Bierpairing was een ander populair thema. Koken met Trappisten en Bordje Bier zijn interessante naslagwerken voor de combinatie tussen bier en eten. De buitenlandse keuken komt terug in Ceviche van Martin Morales en Jerusalem, de klassieker van Ottolenghi. Al moet ik bekennen dat die laatste mijn cadeau voor IR was. Twee boeken van bloggers staan nu ook in mijn kast: het visueel zeer sterke Diabeet en het leuke Thursday Dinners. Verder moet ik het komende jaar zeker eens gin-tonic proeven door het boek Gin-Tonic. Around the world in 80 gins. Tenslotte is er nog het ambacht met The River Cottage Meat Book en gewoon om het zo vet cool is: het driedelig werk René Redzepi. A work in progress.

Ah ja, en er is nog eentje. Zoek wat niet in het rijtje thuishoort.

combi-boek

Inderdaad Wouter Deprez zijn brieven aan zijn zoon. Een aanrader voor iedereen met een baby.

Mocht u zich afvragen welke boeken ik het voorbije jaar het meest bekeken hebben, dan steek Joost Arijs zijn De Essentie er bovenuit. Dat heb ik al sinds 2013, maar is een boek met perfecte verhoudingen, overheerlijke en haalbare desserts. Geen franjes, geen tierlantijntjes, lekker strak en dus de essentie, daar gaat het om. The New Pâtissiers en René Redzepi staan verder op twee en drie. Van de meest recente boeken (lees: sinds een maand in mijn bezit) zijn Bordje Bier en The River Cottage Boek voorlopig mijn favorieten. Echter, de meeste boeken kreeg ik pas op het einde, dus zoveel tijd heb ik nog niet gehad.

Tot zover het lijstje. Prettig weekend!