De bieren van Het Verzet viert De Ronde: Ten Dormaal

NNog minder dan een maand tot het evenement Het Verzet viert De Ronde. De laatste hand wordt gelegd aan de gerechten en materiaal wordt bij elkaar gezocht. Zoals aangekondigd voorzie ik namelijk een vijfgangenmenu met vijf aangepaste bieren. De bieren en de brouwerijen werden geselecteerd op basis van smaak, idee en concept.

Een woordje uitleg is dan ook op zijn plaats. Laat ik beginnen met wat we bij het hoofdgerecht gaan serveren: Ten Dormaal Amber.

Hof Ten Dormaal is een zogeheten ‘farmhouse’ brouwerij. Deze boerderij en brouwerij ligt in de buurt van Haacht, tussen Leuven en Mechelen. André Janssens en zonen Dries en Jef zijn de drijvende krachten achter dit uniek concept. Met een brouwketel van 15HL in zijn achterzak keerde André destijds terug van een reis naar de Verenigde Staten. Op de boerderij werd de ketel geïnstalleerd en met opstaan en vallen werd het eerste bier gebrouwen: Dormaal Amber.

 

hof_ten_dormaal33
COpyright: Beermag

 

 

De brouwerij sloot mooi aan bij de boerderij van zoon Dries. Eigen gerst telen, eigen hop kweken en oogsten, de draf gaat naar de beesten…van het veld tot in het glas: eigen kweek. Hun donker, amber en blond bieren zijn traditionele bieren, maar wel eerlijke bieren. Eigen hop, eigen gerst, etc. Met hun witloofbier maakten ze een streekproduct pur sang. Na het witloofbier maakten ze nog allerhande experimentele bieren, zoals ‘Brand van Leuven’: rokerig, droog, zuur en verbrand. Ondertussen kunnen ze teren op een mooie collectie van traditionele en experimentele brouwsels.

 

Copyright: Beerhop
Copyright: Beerhop

 

85 procent van hun productie is echter bestemd voor de export. Deels een bewuste keuze met hun barrel aged versies. Deels ook noodgedwongen. In de streek van Haacht is Brouwerij Haacht dominant. Zonder grote sponsoring, wedstrijden en marketingbudgetten kun je hier niet tegenop. Hun bieren worden in het binnenland en buitenland gesmaakt. Getuige het artikel dat een paar dagen geleden nog online kwam (link).

 

But on top of that, contemporary breweries like de la Senne, Alvinne, and Hof ten Dormaal have kept things fresh in the country by elevating traditional styles by using modern techniques and ingredients. – Zack Mack

 

Het mooie liedje bleef helaas niet duren. Het noodlot trof hen namelijk in de eerste week van januari. De brouwerij vatte vuur en werd herleid tot as. Een regelrecht drama voor dit project. Via crowdfunding werd al duizenden euro’s ingezameld (zelf doneren: link). Geld kwam van beerlovers in binnen- én buitenland, ambachtelijke brouwerijen van Spanje tot Noord-Europe steunden hen. Collega-brouwerijen Dochter van De Korenaar en De Molen uit Nederland maakten samen met hen nieuwe brouwelsels. De opbrengst gaat integraal naar de heropbouw die volop bezig is. En zo las ik gisteren op hun Facebook-pagina: het eerste brouwsel is terug een feit.

 

Copyright: Hof Ten Dormaal
Copyright: Hof Ten Dormaal

 

Omdat ze zo’n eerlijk en smaakvol product brouwen én ze die ramp hebben meegemaakt, wou ik ze op de lijst. Dergelijke concepten en producten wil ik met veel plezier steunen. Het is maar een klein duwtje…maar vele kleintjes maken groot, zeker? De Amber, hun eerste brouwsel, staat alvast te wachten om geopend te worden.

 

Zelf proeven, schrijf je dan maar snel in voor het event.

 

PS: bedankt aan Belgian Beer Geek voor de info en foto’s.

 

Info: Hof Ten Dormaal, Caubergstraat 2 3150 Tildonk Tel: +32(0)477515991