De driedaagse van Zudwest-Vlaanderen: Brouwerij Alvinne

Na een boeiende voormiddag bij ‘t Verzet en een heerlijke lunch in Kortrijk, trokken we naar Zwevegem. Meerbepaald, het gehucht Moen. Daar huist in een oude fabriek Brouwerij Alvinne.

De naam verwijst naar de Middelnederlandse literatuur en mythologie. Alven en alvinnen zijn beeldschone gevleugelde vrouwen, die de mensen in hun dromen wilden verleiden om ze zo tot op hol te doen slaan. Pittige vrouwtjes, dus. Zij leefden, aldus de mythologie, in de moerassen en velden rondom de kastelen in Vlaanderen. Zo ook rond dat van Izegem, niet ver van Ingelmunster waar de brouwerij eerst gevestigd was. Vandaar de naam Alvinne.

Ondertussen verhuisde de brouwerij richting Moen. Hun favoriete stijl is ongetwijfeld de zure bieren. Daar staan ze tot ver over de Belgische grenzen voor bekend. Het is zeker en vast een experimentele brouwerij met een waslijst aan verschillende bieren. De rode draad doorheen hun assortiment is echter de zelfopgekweekte gist Morpheus.

Voor de kenners:  Deze Morpheusgist bestaat uit de traditionele saccharomyces cerevisae en lactobacillen. Dit laatste leidt bij hun weinig of niet gehopte bieren tot een aangename zurigheid. Wanneer de bieren daarentegen goed gehopt worden, worden de meeste van de melkzuurbacteriën uitgeschakeld.

Vooral in hun houtgelagerde bieren gooit Alvinne vaak hoge ogen. Ze werken dan ook niet toevallig met enorm veel verschillende vaten: whisky, rum, sherry, etc. Zo hebben ze ook een gigantische foeder met een Oud Bruin als basis.

 

Brouwerij Alvinne

 

 

Door de gist te masseren (lees: hem of haar – is een gist mannelijk of vrouwelijk? – te soigneren, zodat die ook bij een percentage hoger dan 13 graden blijft leven.) krijgen ze een aantal kanjers van bieren met een hoog alcoholpercentage. Een klepper is bijvoorbeeld de Cuvée Mortagne, Pedro Ximenez van 16,5%. Dit is – echt waar welles – voor mij één van de beste bieren van het jaar (link). Ik droom er nog van.

We proefden er onder andere de heerlijke Mad Tom, de fruitige Berliner Framboos en het best wel grappige en interessante aspergebier Asparagus. Het bewijst hun variatie aan bieren.

Alvinne is een kleine maar zeer boeiende brouwerij. Ondertussen hebben ze al enorm veel gebrouwen met echt wel een paar toppertjes.

Eentje om te onthouden!

 

Meer info

Brouwerij Alvinne

Vaartstraat 4

8552 Zwevegem

website

 

Bij Bierhalle Deconinck, tussen Alvinne en de snelweg, hebben ze een zeer groot assortiment van Alvinne. De prijzen zijn er scherp, hun buitenlands (en binnenlands) biergamma is behoorlijk indrukwekkend. Ga er zeker eens langs.

 

Jacobs in de vlaanders-42 Jacobs in de vlaanders-33 Jacobs in de vlaanders-46

Jacobs in de vlaanders-57 Jacobs in de vlaanders-60 Jacobs in de vlaanders-52 Jacobs in de vlaanders-50 Jacobs in de vlaanders-47 Jacobs in de vlaanders-43 Jacobs in de vlaanders-41 Jacobs in de vlaanders-37 Jacobs in de vlaanders-34