Camino de Cervezas, deel 1: 3 aan te raden brouwerijen in Centraal-Amerika

Makker PJB vertrok in november voor een tocht van drie maanden doorheen Centraal-Amerika. Zijn doel? Het ontdekken van verborgen bierparels. Zijn ervaringen hield hij bij op zijn kersverse blog Hops & Hikes (link). Voor Hot Cuisine de Pierre maakte hij een bloemlezing en bundelde de topervaringen samen in een drieluik. Het woord en de pen zijn aan PJB…

In augustus vorig jaar besliste ik om er een drietal maand op uit te trekken in Centraal-Amerika. Om een extra dimensie aan mijn reis te geven besloot ik actief op zoek te gaan naar wat er ginder zoal beweegt op bierbrouwvlak. In november startte ik de reis met een week in Mexico en ging zo verder over Belize, Guatemala, El Salvador, Nicaragua en ten slotte Costa Rica. Waar in het begin het aantal microbrouwerijen eerder dungezaaid lag, was het echt selecteren op het einde omwille van de weelde aan bieren, brewpubs en brouwerijen. In het komende drieluik hoop ik een schets te geven van de plekken die ik er bezocht heb en de bieren die ik er proefde.

Omdat ik onmogelijk een totaaloverzicht kan geven ga ik te werk in drie drievuldigheden: drie boeiende brouwerijen, drie gezellige biercafés en drie memorabele bieren. Hier en daar is er misschien een beetje overlap, maar ik denk niet dat dit een groot probleem zal vormen.

Cadejo 1

Cadejo 2

Aangezien ik een paar dozijn verschillende brouwerijen leerde kennen tijdens mijn trip, ligt het maken van een top 3 behoorlijk moeilijk. Bij mijn uiteindelijke beslissing liet ik me toch vooral leiden door mijn buikgevoel. Op deze manier kom ik eerst en vooral uit bij de mannen van Cadejo Brewing Company in de hoofdstad van El Salvador. Het was het eerste etablissement tijdens mijn trip waar een ware waaier aan verschillende bierstijlen gebrouwen werd en waar je ook een flight tasters kon bestellen om de verschillende creaties te proeven. Vooral de La Cabalaza Pumpkin Ale en de Suegra ‘Schoonmoeder’ IPA roepen mooie herinneringen bij me op. Het was ook de eerste brouwerij waarvan de bieren tot in het buitenland een zekere reputatie hebben weten op te bouwen. De korte tour door de brouwerij maakte het bezoek compleet.

Campo 2

Campo 1

Een tweede memorabele brouwerij was Campo Brewing Company aan de kust van de Stille Oceaan in Nicaragua. De twee Californische brouwers produceren een viertal bieren in hun ware man cave in een surfersgat. Hun nieuwste creatie, de Belgian Saison, kreeg ik bij binnenkomen in de handen gestopt en deze was ronduit heerlijk. Fluweelzacht, kruidig met een droog einde. Beide heren leiden een schijnbaar luizenleventje: brouwen en surfen. Maar schijn bedriegt wel degelijk. Ze bottelen alles en zorgen zelf voor de distributie in de nabij gelegen restaurants of hotels, maar ook in grotere steden in Nicaragua. Veel kilometers met andere woorden. Hoe dan ook was de vibe in hun brouwhuisje van een ongeziene relaxheid.

Wilk 2

Een laatste brouwerij die me zeker zal bijblijven is Wilk Craft Beer & Grub in San José, Costa Rica. Het is een brewpub waar, naast eten, ook bieren van andere brouwerijen geserveerd worden. Ik geraakte al snel aan de praat met de barman en werd op het einde van de avond uitgenodigd om de dag nadien te helpen brouwen. Een kans die ik zeker niet onbenut liet. Het was een geweldig boeiende namiddag, waar de tasters rijkelijk vloeiden en ik heel wat uitleg kreeg van brouwer Daniel. Ze brouwen een hele resem stijlen en met een kleine installatie van drie ketels van 40 liter. Heel fijne plek, een absolute must voor wie in San José verzeild raakt.

Het volgende deel zal ik wijden aan de 3 biercafés die me het meest bijbleven. Hier kan een brouwerij aan verbonden zijn, maar ik zal hier meer oog hebben voor de locatie, de sfeer en ook het bier natuurlijk.

Meer over Hops & Hikes ontdek je op de blog via deze link en volgen doe je op Facebook via deze pagina.