pickled boek

Pickled van Freddie Janssen: fermenteren (l)eren

Vorige maand trapte ik mijn boekenreeks af met Sweet van Ottolenghi, een heerlijk bakboek. Deze keer kies ik voor een andere branche: fermenteren en pekelen.

Pickled is een boek van de hand van Freddie Janssen. Deze Nederlandse reisde de wereld rond en kwam uiteindelijk terecht in Londen, waar ze nog altijd woont. Het is een foodie in hart en nieren, die onder andere een pop-up F.A.T. oprichtte, voor een reclamebureau werkte en uiteindelijk de pickles- en kimchileverancier van een bevriende restauranthouder werd. Haar fermentatie- en pekelervaringen bundelde ze nu in een klein maar fijn boekje.

Behalve de Hot Cornichons de Pierre heb ik nog niet veel geslaagde pekel- of fermentatie-experimenten. Gefermenteerde pastinaak was eens interessant om te doen, maar een echte topper was het toch niet. Dit boekje is dan ook de ideale trigger om er eens mee te beginnen. Je vindt er Belgische/Nederlandse opties zoals augurken of zuurkool, maar evengoed ook wat meer exotische stuff zoals kimchi en banh-mi pickles. Verder vind je er speciale azijnen, allerlei ingemaakte spullen en recepten om je probeersels in te verwerken. Alles is duidelijk maar beknopt uitgelegd, wordt mooi geïllustreerd met foto’s en verrijkt met extra tips over bijvoorbeeld hoelang te bewaren.

 

pickled

 

  • Pluspunten: Er staat echt wel veel in. Kebabpepers, rode biet met zoethout, allerlei soorten pickles, kimchi van allerlei groenten, je kan het zo gek niet bedenken. Duidelijke uitleg, niet te veel extra tralala, gewoon foto, tips en goeie uitleg, meer moet het soms niet zijn. In de inleiding vind je leuke weetjes of tips rond het nodige keukengerei. Het is tenslotte meestal niet te moeilijk of omslachtig.
  • Nadelen: je vindt ondertussen al redelijk veel in de supermarkt of Aziatische winkels, maar af en toe heb je toch nog gekke dingen nodig. Ik vind dat allemaal wel leuk om te maken, maar wat doe je er achteraf mee? OK, er staan wel wat recepten in, wat je met al je probeersels kunt doen, maar toch… Ik ga geen dagen aan een stuk ingemaakte dinges eten omdat het na opening maar een week goed blijft.

Er staan veel recepten in, die ik wil proberen zoals de taco’s of de ingemaakte rode biet. Als favorieten pik ik er onderstaande drie uit:

  1. Ingemaakte nashipeer met de stiltondip (als bijgerecht bij ribbetjes, heerlijk)
  2. Met chipotle ingemaakte eieren (hoe cool klinkt dat?)
  3. Zelfgemaakte sriracha (best wel wat werk, best wel wat gekke dingen nodig, maar het blijft maanden goed 😉 dus misschien toch maar eens maken)

 

 

 

pickled

pickled

pickled

 

Ik vind het een zeer aangenaam boekje. Dat ik het niet op hetzelfde niveau plaats als Sweet van Ottolenghi  heeft vooral te maken met mijn uitgesproken liefde voor zoet en mijn uitmuntende ervaringen met zijn andere boeken. Pickled is echter wel een meerwaarde voor je culinaire boekenkast, want zoveel leuke, mooie en lekkere fermentatieboekjes zijn er niet. 15 euro kost het trouwens. Voor die prijs moet je het dus alvast niet laten, want met 15 euro kun je in de kookboekenafdeling tegenwoordig niet zoveel meer doen.

Heb je vrienden die wel houden van een culinair experimentje of wil je zelf graag iets inmaken, dan is dit boek een must.