2016: low & slow vs. druk & snel

Ik weet het. Ze slaan u om de oren met eindejaarslijstjes. Helaas doe ik eraan mee, want het begint nu eenmaal stilaan een traditie te worden. Reeds vier jaar kijk ik even terug naar wat Hot Cuisine de Pierre het voorbije jaar allemaal op jullie los liet. (2013, 2014, 2015)

6 Januari 2016 voorspelde ik dat 2016 een stevig en lekker belegd stuutje zou worden. Wel, maak er maar een buffet vol van die belegde stuutjes van. Reis maar even mee doorheen het gekke 2016.

1/ Koken en eten

Het moet zowat het eerste jaar sinds het ontstaan van HCDP zijn dat ik minder zoet dan hartig kookte. Meer zelfs, het werd een heus low & slow jaar vol lekkere vlezekes.

Zie:

moink balls

Kwaliteitsvol vlees van Rondou en Gustor Meat Boutique met zorg verwerkt tot iets lekkers. Dat moet het zowat zijn. Er was ook de samenwerking met Barbecook, waardoor ik dit jaar begon met roken. De voor de longen iets gezondere, maar voor de kleren, het huis en de buren “minder aangename” versie. Net zoals de voorbije jaren werden er natuurlijk terug cornichons ingemaakt en gin gemaakt.

Werd er dan niets zoet gemaakt? O jawel, maar dan vooral kleine lekkernijtjes. Mignardises eigenlijk, vooral dan voor Tiense Suiker, waar ik de rol van Chef Délice op mij nam.

Zie:

Last but not least was de link tussen koken en bier nooit ver weg. Koekjes met moutbloem (recept 1 en 2), een dessert met stoutijs en ajuintjes in stout gekaramelliseerd zijn slechts enkele van die creaties.

Ja, qua koken was 2016 bijlange zo slecht nog niet. Integendeel zelfs.

 

2/ Projecten en events

Grootste projecten voor meer dan 25 man zijn er dit jaar niet geweest, maar toch vonden er een paar zeer leuke evenementen plaats. Opvallend: op twee events na, waren de gebroeders Jacobs overal present. Je kan dus wel stellen dat ze een rode draad vormden doorheen 2016. Een oprechte dank u wel aan hun adres voor tijd, goesting en enthousiasme is hier dan ook wel op zijn plek.  Merci.

De 2015 cider werd gebotteld en die van 2016 ging op het vat. Samen met hen creëerden we drie eigen zure biertjes. In 2017 ga ik hiermee aan de slag. Dat hoor je nog wel. Verder leerden ze me de beginselen van het zuurdesempizzadeeg. Al mislukte mijn versie volledig. Tenslotte organiseerde ik het zuurste feestje van het land. Een topavond in het gezelschap van Belgian beer geek, enkele spontanebierenmakers en bierminnende vriendjes. Daarnaast was ik jurylid in een te gekke patébattle. Het vervolg komt er weldra aan.

zuur-feestjes-19

 

3/ Mensen en verhalen

Het derde luik van HCDP zijn verhalen. Ook hieraan geen gebrek. Het voorbije jaar leerde ik enorm veel boeiende mensen kennen en kwam ik op prachtige plaatsen. Het zijn er te veel om op te noemen.

Zie onder andere…

We gaan hier in 2017 mee verder. Uiteraard.

Knack Barbecook (27 of 47)

 

Siphon Brewing 6

 

4/ Resto’s en co

Als er één pijler is, die dit jaar misschien wat minder aandacht kreeg, dan moet het deze zijn: de restaurantbezoekjes. Het leek opvallend minder, maar nu ik terugblijk, moet ik bekennen dat ik best wel wat uren doorbracht in een restaurant. Op nummer 1 staat sowieso ons stamrestaurant Wannes Raps Bistro. Amper 400m van ons deur en we zijn er eigenlijk kind aan huis.

En verder?

 

de garage

 

5. Reizen

We zagen dit jaar weer een beetje meer van de wereld. Montenegro bleek een prachtig land te zijn. Dat ontdekten we in september. Je hebt nog wat tips van me tegoed trouwens. Verder was er ook de gekke wijntrip naar de Jura. Vier dagen op en top wijnplezier.

montenegro-deel-3-77

 

6/ En verder…

En verder zou ik je nog zoveel kunnen vertellen.

Ik zou het kunnen hebben over …

  • …die twee nieuwe coole boeken in mijn boekenkast, Het Goeie Leven en Over Drank.
  • …dat crazy project Vaderklap en de best wel zware combinatie met HCDP en VTM Koken.
  • …hoe ML uitgroeide tot een zalige peuter en meer en meer plek opeiste in mijn hoofd en hart.
  • …de verbouwing en hoeveel respect ik wel niet heb voor die twee kranige oudjes met wie we gaan samenwonen.
  • …het koken, schrijven en filmen voor VTM Koken.
  • …de online lentedip en online revival eind november.
  • …hoe ik probeer om die foto’s op HCDP beter en beter te krijgen, waardoor ik nu bij gebrek aan daglicht al mijn eten verhuis naar het werk, waar mijn collega’s alles maar al te graag opeten.
  • …het coole blogevent in Oostende.
  • …de persaandacht door Oostende en Weekend Knack voor HCDP.
  • …mijn gigatuin waarvoor ik vanaf maart moet voor zorgen, terwijl mijn groene vingers precies echt spoorloos zijn.

Maar laat ik het daar vooral niet over hebben. Ik klok af op om en bij de 110 artikels. Een mooi gemiddelde en opgeteld bij die van VTM Koken en Vaderklap komt dat op zeer veel uren online materie.

Hoewel alles politiek, sociaal, economisch en ecologisch zeer hard om zeep lijkt, was het op persoonlijk vlak echt zalig. Ja, het was op sommige momenten druk en hevig. De tijd vloog sneller dan ooit. Gelukkig waren I en ML er om me op gepaste wijze wat af te remmen. 2016 was gek, was crazy, maar O zo geestig. En 2017 belooft nu al zoveel goeds. Ik kan amper wachten tot de kalender op 2017 staat. Laat ons hopen dat het politiek, sociaal, economisch en ecologisch alleen een beetje beter wordt.

Sta me toe nog even één iets te zeggen.

Bedankt aan jullie, mijn trouwe lezers. Merci aan jullie, volgers van de HCDP-sekte.

Tot volgend jaar.

 

 

noten en fruit

 

PROOF

 

Knack Barbecook (24 of 47)

 

Chili con carne in de Dutch oven

 

Knack Barbecook (3 of 47)

 

Jacobs in de vlaanders-40

 

jura jacobs-150

 

Hotel Damier

 

jura jacobs-221

 

Michel Guignier

 

jura jacobs-102

 

gin