Patébattle 1: op zoek naar de beste hazenpaté van Kortrijk

Vorige zondag mocht ik jureren op een West-Vlaamse patébattle. Kwestie van het jaar met een klepper van formaat te beginnen.

Nu moet je weten: tot een jaar geleden kende ik weinig van dit edel product. Ik weet het: een beetje flauw voor iemand van bijna dertig. Door een combinatie van feiten ontwaakte mijn interesse in paté. Ik werkte samen met Dierendonck, in de kookles maakten we paté en met Kerst ondernam mijn mama ook een geslaagde poging. Zo kwam het zelf maken op mijn todo-lijstje voor 2016.

En toen vroeg Matthias Speybrouck van Va et Vient me of ik zin had om van jury te spelen in een patébattle. In Kortrijk dan nog, op een boogscheut van Wervik, met een hoop van mijn favoriete chefs. Uiteraard had ik zin.

 

IMG_2557

 

Initatiefnemers van dienst waren Matthias Speybrouck (Va et Vient, Kortrijk) en Felix François (Het Vliegend Tapijt, Marke). Tijdens een avondje aan de toog ontsproot het idee om een wedstrijdje paté maken in elkaar te boksen. Arena van dienst was het café In De Wolken. Het thema werd hazenpaté. Tien uitdagers streefden naar de titel van beste paté van Kortrijk.

 1. Mottrie
 2. Het vliegend tapijt (Felix François)
 3. Volver
 4. Walle 111
 5. Va et vient (Matthias Speybrouck)
 6. Fond & fumet (Jurgen Maene)
 7. Gastro bar Gust
 8. Thibaut (amateur van charcutterie en paté)
 9. Argendaele (Ludovic Ghyselen)
 10. Damier (Martijn Defauw)

Voor de volledigheid moet ik eraan toevoegen dat ook Vilhjalmur van Souvenir meedeed. Door een misverstand maakte hij echter kippenleverpaté. Hierdoor werd hij niet opgenomen in de te-proeven-lijst.

De jury bestond naast mezelf uit een paar echte paté-experts, waaronder slager Frank Devos uit Moorsele en Jan Borms (Altrovino).

 

IMG_2567

 

In het gezelschap van een heerlijke Oude Geuze Black van Boon en zot veel volk proefden we alle creaties. Punten werden gegeven op uitzicht, kruiding, textuur en vooral smaak. De kleur, de geur, de korrel, het werd allemaal grondig beoordeeld en besproken. We zaten alle vijf behoorlijk op dezelfde lijn.

Punten werden opgeteld en het verdict werd geveld. De winnaar zat unaniem goed qua smaak, kleur en textuur. “Zo moet een hazenpaté smaken”, aldus de jury.

 1. Argendaele
 2. Fond & Fumet
 3. Het Vliegend Tapijt

Proficiat Ludovic. Vuistje voor alle deelnemers.

En extra merci aan Matthias en Felix. Topinitatief!

Dit ging in de eerste plaats niet om wie zou winnen. Een beetje competitie is altijd leuk natuurlijk, daar niet van. Het was echter vooral een zeer geestige avond met veel leute. Al die jonge chefs, eigenlijk een bende vrienden, die eens los van het restaurantwezen hun creativiteit loslaten op een terrine paté. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd.

Trouwens, u weet het misschien niet, maar ze in Kortrijk verdomme goe bezig. Echt straf hoe de Guldensporenstad de laatste jaren geëvolueerd is naar een culinair mekka in Vlaanderen. Iedereen praat altijd over Gent, Brugge en Antwerpen, maar ook Kortrijk kan ondertussen rekenen op een sterke keukenbrigade. Mocht ik geen vier uren onderweg zijn heen en terug, ik kwam elke week langs.

Kzin ier in Diest preus lik viftig.

Table d’Amis, Gust, Va et Vient, Hotel Damier, Het Vliegend Tapijt…het zijn stuk voor stuk zaken waar jonge chefs in de potten roeren. Dit jong keukengeweld zijn bovenal een bende vrienden. Dat werd zondag nog maar eens duidelijk. Het is iets om preus of trots op te zijn en jawel, te koesteren. Chapeau, echt waar. Tot snel.

IMG_2591 IMG_2584 IMG_2578 IMG_2572 IMG_2570 IMG_2562IMG_2593