De Kantien, 5 redenen waarom ik instant fan was

Weeral een stukje over Gent. Ik was er een paar keer de voorbije weken en het moet gezegd worden. Sinds we twee jaar geleden uit Gent verhuisden is er enorm veel veranderd.

Zo zat ik eind juli voor een avondje in Gent. Samen met bierbuddy PJ trokken we eerst naar Ajuinen en Look voor de betere afhaalmaaltijd om uiteindelijk terecht te komen in “iets nieuws aan de Watersportbaan”. Wat dat “nieuws” juist was, wisten we eigenlijk niet goed. PJ had iets gehoord over De Kantien. Wat het juist was, daar hadden we het raden naar. Een interessante bierkaart, dat was alles wat we gehoord hadden. Meer redenen moeten er niet zijn natuurlijk, dus gingen we eens kijken en er hoogstens eentje drinken. Dat was het plan. Althans…  Uiteindelijk zaten we er een paar uren en bleef het niet bij eentje.

Ja, De Kantien, dat was liefde op het eerste zicht.

Waarom? Wel, dat leg ik u graag uit in vijf redenen.

1. Het oog wil ook wat

Dimitri, de man achter 13 – de Gentse pils – nam de Kantien, die quasi failliet was over, Hij gaf het interieur een volledige make-over. Houten tafels, een leuke toog, subtiele integraties van de roeigeschiedenis, zeer leuk gedaan. Het terras geeft je een mooi uitzicht over de Gentse watersportbaan. Ook niet mis.

de kantien

2. Spijs de hongerigen

Zelf lieten we het eten aan ons voorbijgaan, maar wat we zagen passeren, zag er goed uit. De kaart bevat enkele op en top klassiekers: mosselen, vol-au-vent, stoofvlees, etc.  Op vrijdag hebben ze een kip-friet-special. Ook de hapjes en snacks deden ons twijfelen of we toch niets zouden eten. Vanaf september zal je er ‘s avonds trouwens veel meer sharing gerechten kunnen eten.

3. Voor spijs en … drank: niet-bier

Met enkele natuurwijnen van DeSolari, zelfgemaakte ice-teas, een homemade Negroni en een Americano die door de kerels van Jiggers op punt werd gesteld, zitten ook de niet-bierdrinkers hier goed.

Extra aanrader: de huisaperitief met 13 en Americano.

 

Americano 13

4. Voor spijs en … drank: bier

En natuurlijk reden 4: het bier. De bierkaart is niet gigantisch groot, maar is wel zeer interessant. Eerst en vooral is het Belgisch gekleurd. Let op, dit betekent niet een arsenaal aan tripels, abdijbieren, dubbels en andere weinig speciale bieren. De bierkaart van Kantien focust op experimentele, toegankelijke craft beer met serieus wat aandacht voor de bieren uit het Gentse.

13, De Laatste Drinker, Orvélo, De Poes, Arogante, Totem, Troubadour, Crabbelaer, Contreras, Brouwerij Verzet…het zijn allemaal bieren uit de regio tussen Gent, Kortrijk en Brugge. Lekker lokaal dus. Verder vind je er De Ranke, enkele Brusseleirs en leuke suggesties. De tapkraan bevat 13, Arogante, Stella en telkens twee suggesties zoals toen Cuvée De Ranke en Totem.

Ook nog handig om te weten: de prijzen vallen mee. De meeste bieren zitten tussen de €3,5 en €4,5 euro, wat in vergelijking met veel andere biercafé’s best meevalt.

5. Hoera voor de nootjes

Een laatste reden zijn de nootjes. De nootjes? Jip, de nootjes. Dimitri roostert en zout ze namelijk zelf. Echt lekker!

 

ajuinlook en kantien (20 of 22)

 

Het publiek is een mengeling van Gentenaars van middelbare leeftijd, studenten en dertigers. Niet al te hipster, gewoon een leuke plek om te zitten en iets te drinken. Ja kijk, we zijn fan. We hadden nul verwachtingen en vanaf het moment dat we binnen kwamen, hadden we iets van: “hier komen we nog.”

De Kantien is echt een meerwaarde in Gent. Qua bierbeleving liep Gent wat achter op Brussel. Na de Ganzerik (nog steeds te bezoeken) is er nu een tweede plek waar je als bierfanaat je dorst kan lessen.

Schol!

De Kantien

Kanodreef 1

9000 Gent

website

ajuinlook en kantien (22 of 22) ajuinlook en kantien (10 of 22) ajuinlook en kantien (18 of 22) ajuinlook en kantien (19 of 22) ajuinlook en kantien (16 of 22) ajuinlook en kantien (7 of 22)