Van graan tot pizza: het back-to-basics pizzafeest (2/2)

U kon het hier al lezen. De eerste keer zuurdesemdeeg maken was van een understatement gesproken, geen succes.

pizza-deeg

 

Gelukkig had Wim J wel een succesvol mengsel, waardoor we toch pizza’s konden maken. Beginnen deden we met enkele tapenades en restjes zuurdesembrood. Gemaakt met de oergranen en alweer zeer luchtig en lekker.

In het gezelschap van enkele heerlijke biowijnen werden de voorbereidingen getroffen voor het voorgerecht: pasta vongole. De pasta werd – hoe kunt u het raden – zelf gemaakt met een combinatie van witte bloem en zelfgemalen khorasan. Verse pasta met vongole en een scheutje witte wijn, veel meer heb je niet nodig om een heerlijk gerecht op tafel te toveren.

 

pizza-24

pizza-22

pizza-21

pizza-19

pizza-17

pizza-18

 

De houtoven werd ondertussen opgewarmd tot tegen de 300°C. Het pizzadeeg werd in porties gesneden en gedraaid tot kleine pizza’s. De pizzajongleertrucjes liet ik wijselijk achterwege. Hoewel ik een deel van het beleg thuis vergeten was – ja, het was mijn dagje niet -, hadden we toch nog wat keuze.

Zo werd zure room met coppa en ajuin gecombineerd. Taleggio, mozzarella, Parmezaanse kaas en Gorgonzola zorgden voor de vier kazen versie. Gebakken rode biet, geitenkaas en een groene salsa was verrassend lekker. Ook de gebakken appeltjes met Balsamico en Gorgonzola mocht er zijn. Eenvoudiger was de tomatensaus met ajuin, mozzarella en wat groenten.

Op 2 à 3 minuten waren de pizza’s gebakken. Buiten in de kou, de pizza’s in de houtoven, de gsm als enige verlichting, het was oprecht back-to-basics. Al zou een fakkel in plaats van een gsm helemaal terug naar af zijn.

Voor het dessert maakte ik een snelle crumble met rood fruit en pompoenpitten. Per ongeluk zette ik de temperatuur hoger. Op het nippertje kon ik een zwarte crumble vermijden. Ja, echt, het was mijn avond niet.

 

De pizza’s, de wijnen, het bier en het gezelschap zaten gelukkig wel goed. Met een uiterst gezellige avond als resultaat.

 

Mocht u er nog aan twijfelen, zelf pizzadeeg maken – zuurdesem of gewoon – is echt een meerwaarde. Serveer daar nog een lekker wijntje bij, nodig wat vrienden uit en je hebt alles voor een geslaagde avond.

 

Bedankt Wim en Tom voor de gastvrijheid en het delen van het deeg 😉

 

Lees meer:

 

 

pizza-12

pizza-11

pizza-15

pizza-10

pizza-9

pizza-8

pizza-7

pizza-5

pizza-4

pizza-3

pizza