Hartjes voor Melchior in Tienen

Tienen, behalve de Tiense suiker en Suikerrock zegt het u waarschijnlijk niet zoveel. Sinds begin februari 2017 heeft het er echter een nieuwe trekpleister bij: Melchior.Het restaurant van de jonge chef Gilles Melchior huist in een oude bloemenzaak op de Veemarkt in de suikerstad. De leegstand is iets wat ons opvalt, en het warm en gezellig interieur van deze kersverse zaak staat toch wel in schril contract met veel van de buren.

De chef en eigenaar verdiende zijn strepen bij Luzine, De Tuinkamer en twee jaar lang in het Hof Van Cleve. Die laatste bracht al heel wat topchefs uit. Denk Maarten Bouckaert en Michael Vrijmoed. Van Gilles werd dus veel verwacht.

 copyright foto: Jong Keukengeweld

We starten met een frisse alcoholvrije aperitief. Die krijgt het gezelschap van een resem heerlijke hapjes. Gemarineerde zalm komt met tofu, hinjike, mikan (Japanse citrus) en kropsla. Het tweede hapje doet ons nog even in Azië blijven met een Oosters gelakte kippenoester, ramen, miso, chili en kokos. De toon is gezet. Dit komt goed. Als voorgerecht krijgen we een puree van Polderaardappelen met een gepocheerd eitje, verse kruiden en een mousselinesausje. Het is een combinatie dat je vaak ziet, zowaar een klassieker zelfs in West- en Oost-Vlaanderen, maar deze chef slaagt er het gerecht een eigenheid te geven. Wat een lekker voorgerecht.

Als hoofdgerecht kiezen we voor de hoevekip met seizoensgroentjes. De kip is lekker sappig en smaakvol en het sausje maakt het helemaal af. Opnieuw een voltreffer. Met het dessert bewijst de chef dat hij ook van mooie bordjes maken, kaas gegeten heeft. Het dessertje is een pareltje. De combinatie van donkere chocolade, rode vruchten en citroenverbena is bovendien meer dan geslaagd. Het zoete van de chocolade wordt mooi gecounterd door het frisse van de verbena. Graag nog een bordje, chef.

Bij de koffie krijgen we een drie extra zoete afsluiters. Een zandhoekje met gezouten chocolade, een amandelbiscuit met chocolade en cassis en tenslotte mascarpone met vanille, caramel en blonde suiker. Stuk voor stuk smaakbommetjes, maar het is vooral dat laatste die – hoe eenvoudig ook – me helemaal wild maakt. Met een volle verzadigde maag vertrekken we. Melchior is prijs-kwaliteit dik ok. De sfeer zit goed. Het eten is zeer lekker. Hier komen we sowieso nog terug.

Dat Melchior minder dan een jaar na opening in schot in de roos was, bleek ook uit de recent uitgebrachte Gault Millau gids. Het komt binnen met 14/20. Een terechte score voor een meerwaarde in Tienen. Allen daarheen.