Camino de Cervezas , deel 2: drie favoriete biercafé’s

Makker PJB vertrok in november voor een tocht van drie maanden doorheen Centraal-Amerika. Zijn doel? Het ontdekken van verborgen bierparels. Zijn ervaringen hield hij bij op zijn kersverse blog Hops & Hikes (link). Voor Hot Cuisine de Pierre maakte hij een bloemlezing en bundelde de topervaringen samen in een drieluik. Het woord en de pen zijn aan PJB…

Biercafés in Centraal-Amerika, ze zijn eerder een zeldzaamheid waar je best je loep voor bovenhaalt om iets terug te vinden, behalve dan in Nicaragua en vooral Costa Rica. Daar kon je al gemakkelijker een etablissement vinden met cervezas artesanales. Je vindt ze terug in verschillende stijlen, van hip en eerder afgeborsteld over relaxte surferspots tot bruine kroegen. Over het algemeen vormen ze vrijwel allen met hun muzieksmaak in de rock, punk en soul een welkome afwisseling voor de Latin beats die je doorheen de ganse regio overal zal tegenkomen. Ik geef jullie de drie meest memorabele, naar mijn bescheiden mening althans.

Antigua 1

Antigua 2

Het eerste biercafé is een brouwerij, bar en restaurant in een. De Antigua Brewing Company in Antigua, Guatemala, ligt midden in het centrum van de mooie koloniale stad en is een heel aangenaam kader om een biertje bij te drinken. Binnen is het pand heel erg verzorgd en ’s avonds vormt het met zijn gedimde lichten en kaarslicht de ideale locatie voor een avond vol romantiek of gewoon gezelligheid onder vrienden. De kelners van dienst geven goed advies over de verschillende bieren (zowel van het huis als van andere brouwerijen). Geweldig aan dit etablissement is de rooftop bar, waar je een geweldig uitzicht hebt op zowel de stad als de omliggende vulkanen. Het is een kleine oase van rust tussen het toerismegeweld beneden.

Nica Craft Beer 1

Nica Craft Beer 2

Het tweede biercafé, waar eigenlijk ook de brouwerij gevestigd is, en waar ik het erg naar mijn zin had, was de mooie gastropub van de Nicaragua Craft Beer Company. In surfersparadijs San Juan del Sur kan je tussen het surfen en feesten door op je positieven komen bij een versgebrouwen biertje en een hapje om te eten midden in de kleine kuststad. Lichte bieren, gebrouwen met een verscheidenheid aan (vooral lokale) ingrediënten. Recent openden ze ook een knusse biertuin, met eigen bar. Op geregelde tijdstippen is er ook live-muziek te bewonderen. Op deze manier heeft deze leuke craftbierplek een mooie plaats weten te veroveren binnen de chille surfgemeenschap.

Casa Brew Garden 3

Casa Brew Garden 2

Casa Brew Garden 1

Het laatste etablissement waar ik graag wat meer over vertel, is mijn persoonlijke favoriet en is ook de plek waar ik mijn laatste avond op reis doorbracht. Casa Brew Garden in San José, Costa Rica is geen echte biertuin, zoals je via de naam zou kunnen concluderen, maar heeft eerder een nachtclubgevoel. Verschillende sobere ruimtes met houten banken en tafeltjes met valse kaarsen, gedimde lichten en halfluide rock-, soul- of elektromuziek creëren het gevoel van een underground bar waar vooral groezelige types komen. Niets is minder waar, je treft er alle soorten publiek. Een gigantisch krijtbord gooit je namen van bieren, Costa Ricaanse brouwerijen en alcoholpercentages in het gezicht. Niet altijd evident om een keuze te maken, want de verscheidenheid aan bieren is behoorlijk groot, maar bevat veel kwaliteit van vooral lokale makelij. Dit uitgebreide aanbod samen met de sfeer wist me mateloos te bekoren. Een absolute must visit voor elke bierminner die naar Costa Rica afzakt.

Voor het derde een laatste deel van dit Centraal-Amerikaans drieluik zal ik me focussen op hetgeen waar het uiteindelijk nog steeds om draait. De drie topbieren van een periode van drie maanden, een serieuze opgave!

Zie ook deel 1: de favoriete brouwerijen

Meer over Hops & Hikes ontdek je op de blog via deze link en volgen doe je op Facebook via deze pagina.