Julien Hazard kaasmaker

De Ronde van Brussel deel 1: Julien Hazard “kaasrijper in hart, nieren en bloed”

Het gebeurt niet vaak dat ik door iemands verhaal vanaf het eerste moment meegezogen wordt. Julien Hazard slaagde er zonder moeite in.

Het bezoek aan deze kaasmaker stond als eerste gepland in ons schema van De Ronde Van Brussel. Dit was de dag waarop PJ, Belgian Beer Geek en mezelf overdag in Brussel de lekkerste plekjes opzochten om ’s avonds te koken met de gevonden ingrediënten. De naam van Julien had ik al horen vallen bij Erwin van het Diesterse restaurant Wannes Raps en vond ik terug in het boek van de dames van Alle Dagen Honger. Onze verwachtingen waren hoog, zeer hoog zelfs.

Ze werden moeiteloos ingevuld. Vanaf de eerste handdruk nam Julien ons mee in zijn kaasverhaal.

Over zijn periode bij Meester Elsen. Er hing een vacature uit bij dit Leuvens kaasicoon. Julien ging binnen, begon als verkoper, stopte met zijn studies en vertrok pas tien jaar later als volleerd kaasmeester.

Over zijn wekelijkse trip naar Rungis bij Parijs. Elke woensdag vertrekt hij namelijk vroeg (lees: 02u00 ’s ochtend) naar de grootste vroegmarkt van Europa. Daar proeft hij tientallen kazen op een terrein van ettelijke voetbalvelden groot. Hij vergelijkt prijzen, selecteert kaas en neemt ze mee naar België.

Over zijn kaasreizen met Meester Elsen naar de streek van de Comté. Hoe ze daar tientallen kazen per dag proeven om enkel de beste te selecteren.

Hij nam ons mee in drie van zijn rijpingscellen, vertelde dat de schimmel handmatig wordt ingewreven in de koelcel. Elke kaas blijft in de cel tot ze voldoende, lees: perfect, geaffineerd is. M.a.w. het ideale rijpingsniveau behaald heeft.

Julien is ne zot. Echt waar. Hij is bezeten door kaas. Maar ik bedoel dit enkel en alleen positief. Zelden heb ik iemand gezien, die met zoveel passie, talent en gevoel zijn beroep uitoefent. Hij behoort tot een select groepje van meester-affineurs, waarvan er in België niet veel zijn.

Respect en bewondering voor wat hij doet. We verlieten de zaak met verschillende kazen, stuk voor stuk perfect geaffineerd en heerlijk van smaak.

Het moge duidelijk zijn.

Julien Hazard, daar moet u naartoe!

BA2A3024

BA2A3002

BA2A2996

BA2A2991

BA2A2989

BA2A2987

BA2A2981

BA2A2973

BA2A2969

BA2A2965

BA2A2944

BA2A2939

Meer weten

Julien Hazard

Vanderkinderestraat 137

1180 Ukkel

website