In de kijker: drie bierhotspots in Brussel

Er beweegt wat in Brussel. En met dit wat bedoel ik culinair en biergewijs. Stilaan ontdek ik oude en nieuwe plekjes. Zo kon je eerder al lezen over Moeder Lambic en Brewdog. De laatste weken kwamen daar drie nieuwe hotspots bij.

 

1. Cantillon: een vaste waarde

Een week of twee geleden kwam ik voor de eerste keer bij Cantillon. Gek eigenlijk, want het is op amper vijf minuten wandelen van Brussel-Zuid en is ondertussen wel een gevestigde waarde. Onlangs nog, bij de laatste scores van Ratebeer behoorde de brouwerij/bar en bijhorende bieren tot de absolute wereldtop. De hoogste tijd dus om er eindelijk langs te gaan.

Een oude stoof, een klein toogje en een publiek van enerzijds Amerikanen en anderzijds een paar echte kiekenfretters, meer is het niet. Je kan er rondleidingen  volgen, iets kopen of proeven van hun brouwsels. Zonde dat ik het nu pas ontdekte. Echt een plek waar we als Belgen trots mogen op zijn.

 

geuze-2

cantillon-3

cantillon-4

cantillon-2

cantillon

 

MaltAttacks: een minibierhemel

Na Cantillon trokken we naar Sint-Gillis. Daar huist sinds een paar maanden een nieuw winkeltje: MaltAttacks. Het is amper een paar vierkante meter groot, maar hun collectie bieren is in verhouding zeer groot. Je ontdekt er een muur vol Belgische toppers, alsook een muur vol buitenlandse kleppers uit Amerika, Engeland, Schotland, Spanje, Noorwegen, etc. Bovendien verkopen ze de zogenaamde growlers? Dit zijn speciale flessen van 1,89l, die ze vullen vers van de tap. Ideaal voor wie naar een feestje moet.

maltattack2s

Brussels Beer Project

De derde hotspot is de bar/brouwerij van Brussels Beer Project. Na jaren van brouwen bij Brouwerij Anders wordt een deel van hun bieren nu in een eigen brouwerij gemaakt. Die is er sinds oktober en huist in de hippe Dansaertstraat. Via Crowdfunding werd ongeveer een vierde van het bedrag verzameld. In ruil kregen sponsors levenslang twaalf bieren per jaar. Mooie deal me dunkt.

Hun bier Delta was indertijd een schot in de roos. Ondertussen werden er vier bier gebrouwen in Brouwerij Anders. Het zijn de vaste vier zoals Delta en Grosse Bertha. De brouwerij in de Dansaertstraat is meer hun speeltuin, waar ze tot twintig verschillende bieren per jaar maken. Vooral met hun Babylone maakten ze ook furore. Dit bier wordt voor een deel met brood gemaakt. Het is een sociaal project, waarbij in verschillende supermarkten oud brood wordt opgehaald. Dit wordt gedroogd, gemalen en verwerkt in het bier. Een mooi project dat zo foodwaste wil tegen gaan. Het kwam zelfs Jamie Oliver ter oren en die maakte een Britse variant.

De bar is echt een coole plek. We komen terug, dat is zeker.

 

bbb

bbb6

bbb-4

bbb-5

bbb-2

 

 

Wordt vervolgd.