Leve Brussel: over Moeder Lambic en Kokob

Vorige dinsdagavond had ik met PB afgesproken in Brussel voor wat spijs en drank. Dat Brussel veel secret places kent, wist ik, maar dat ik die avond twee te bezoeken plaatsen gingen ontdekken, had ik toch niet verwacht.

Moeder Lambic: bier en buitenlanders

De avond starten deden we bij Moeder Lambic aan het Place Fontainas. Blijkbaar is het een begrip in Brussel, maar voor mij was het de eerste keer. Een prachtig pand, een beperkte maar kwaliteitsvolle bierkaart en een veel buitenlandse (bier)toeristen, dat is ruwweg de samenvatting van dit café. De obers weten wat op hun kaart staat en geven graag de nodige uitleg. De bierkaart is niet extreem uitgebreid, maar bevat wel binnenlandse toppers en buitenlandse ontdekkingen, zoals tijdelijk een aantal Italiaanse brouwsels. Op tap hebben ze rond de dertig bieren. Proper!  Tenslotte is het café de plek bij uitstek om aan de toog aan de praat te geraken met buitenlanders.

lambic

Kokob: Ethiopië in centrum Brussel

Op een boogscheut van Moeder Lambic en de Grote Markt ligt de tweede ontdekking van de avond. PJ stelde namelijk voor bij Kokob te dineren. Dit is een Ethiopisch restaurant. De eerlijkheid gebiedt me toe te geven dat ik wat schrik had, want ik verwachtte me aan vreemde kooksels, rieten stoelen en een aftands interieur. Bleek mijn vrees even totaal ongegrond te zijn. Oprechte excuses.

Het team van Kokob gooit alle cliché’s overboord. Op het menu staan uiteraard typische gerechten, waaronder ook vele vegetarische opties. Het lokale bier liet ik voor één keer links staan, omwille van de overvloed tijdens onze eerste stop. Beginnen deden we met twee krokante lekkere samosa’s gevuld met gehakt. Het dipsausje was fris en pittig.

IMG_1031

Voor het hoofdgerecht werden mes en vork verwijderd. In Ethiopië eet men namelijk met de handen. Zo ook dus bij Kokob. Op tafel kwamen een grote schaal met een pannenkoek, verschillende kleine kommetjes vol lekkernijen en een mandje met sponzen broodrolletjes. De pannenkoek werd belegd met al de lekkernijen uit de kommetjes, zoals spinazie met gember, pittig gehakt, schapenkaas, etc. De sponzen rolletjes moest je in stukken trekken en gebruiken als lepel.

Zonder gêne met de handen al dit lekkers eten, dat is gezelligheid troef!

Wat een heerlijke maaltijd, was dit. Echt waar. Ik was oprecht en zeer aangenaam verrast. Hier kom ik sowieso terug. Afsluiten deden we trouwens met een Ethiopische koffie. Top!

 

Moeder Lambic en Kokob, u hebt er een nieuwe fan bij!

 

Trouwens, mijn eerste experiment met Snapchat:

Meer info

Moeder Lambic, Place Fontainas 8, Brussel (site)

Kokob, Lievevrouwbroerstraat 10, Brussel (site)