Restaurant Damier

De driedaagse van Zudwest-Vlaanderen: Hotel Damier

Zoals je gisteren kon lezen, reisde ik een paar weken geleden af naar Zuidwest-Vlaanderen. Op het programma twee brouwers oa Brouwerij ’t Verzet (link) en een lekkere lunch.

Voor die lunch trokken we naar de Guldensporenstad, inderdaad Kortrijk. Op de markt staat het oudste hotel van de stad: Hotel Damier. In de keuken van het restaurant roeren Martijn Defauw en Niels Vroman in te potten.

Ik ging er al eens langs toen ze er pas aan de slag gingen, nu toch al een jaar of twee geleden. (zie link).

Ondertussen kreeg het restaurant een make-over. Alles werd vernieuwd: dezelfde klasse als weleer, alleen met een iets hipper en moderner jasje. De make-over vond ik wel nodig toen. Het past veel beter bij het eten. De stijl van Martijn (en Niels) kan omschreven worden als verfijnde bistronomie, waarbij klassieke technieken en moderne invloeden vlotjes verweven worden.

Hotel Damier

 

We kiezen voor de markt/lunchmenu. Het is één van de weinige verfijnde restaurants waar je dit op zaterdagmiddag kan doen. Starten doen we met drie hapjes.

  • Pizza gringo romana
  • Garnaalkroepoek met gerookte aubergine
  • Oestercocktail met komkommer en algen

Het voorgerecht brengt roodbaars met tomaat op het bord. Alweer een mooi, smakelijk en royaal gerecht. Als hoofdgerecht krijgen we côte à l’os Simmenthal met structuren van wortel en zwarte look. Het vlees is zeer goed: smaakvol, sappig en perfect gebakken. Zo hebben we het graag.

Bij het eerste dessert is Martijn me even kwijt: violet, kers, framboos. Mooi, zeer zeker, alleen is het niet helemaal mijn ding. Er komt echter nog een tweede dessert en hiermee blaast hij vakkundig ons volledige gezelschap van onze stoelen. Ijs van citroenbasilicum – lekker zacht, heerlijk fris – komt met kokos en aardbeien. Bovendien ziet het er nog eens mooi uit. Graag nog een bordje…of twee….of drie misschien.

Hotel Damier

Eindigen doen we met een koffie en wat versnaperingen. De zelfgemaakte negerzoenen brengen ons nog een laatste keer in verrukking.

Martijn bewijst dat hij er staat. Samen met Niels maken ze van restaurant Damier een plek waar je lekker stijlvol en betaalbaar kan eten. Het verschil met twee jaar geleden is zowel op het bord en qua interieur positief geëvolueerd.

Het moge duidelijk zijn. Na Va et Vient en ‘t Vliegend Tapijt is Hotel Damier de derde portie Jong Keukengeweld in Kortrijk. Gooi daar nog sterrenzaak Table d’amis en tal van andere beloftevolle zaken bij en dan weet je dat Kortrijk uitgegroeid is tot een culinair mekka. Vergeet Antwerpen, (Zud)west-Vlaanderen it is. 😉

 

Hotel Damier

Hotel Damier

Hotel Damier

Hotel Damier

Hotel Damier

Hotel Damier

Hotel Damier

 

Damier
Grote Markt 41, 8500 Kortrijk
Tel: +32 56 22 15 47
www.hoteldamier.be