The Butcher’s book: het ‘foodboek’ van het jaar

Ik steek het niet onder stoelen of banken, maar ik ben een grote fan van mensen zoals Hendrik Dierendonck. Met enorm veel passie en doorzettingsvermogen brengt hij het slagersambacht terug onder de aandacht en serveert hij topproducten. Eerder schreef ik er al over (link) en mocht ik bij hem bloedworsten maken (link).

dierendonck-10

Een paar maanden geleden werd ik door Hendrik en Kannibaal gevraagd om te helpen bij het uitschrijven van de recepten van zijn nieuw boek. Een eer en iets dat ik met veel plezier gedaan heb. De recepten variëren van een gemakkelijk niveau tot semislager. Paté maken, worsten draaien, varken aan het spit, het staat er allemaal in. De in hooi gerijpte entrecote en het speenvarken op Spaanse wijze staan hoog op mijn to-do lijstje.

 

Met Switn als fotograaf en Hendrik als onderwerp was alles aanwezig om er een zalig boek van te maken. En inderdaad. Het werd een zalig boek. De recepten zijn slechts een deeltje van het boek. Het vertelt voornamelijk het verhaal en de passie van Hendrik. Ze gaan op zoek naar zijn leveranciers; de terroir en laten vader Raymond aan het woord. Dit alles wordt geïllustreerd met de vele prachtige foto’s van Switn en Stephan Vanfleteren. Gooi daar nog een coole vormgeving bij en je hebt – voor mij dan toch – het ‘”foodboek” van het najaar.

dierendonck-5 dierendonck-9 dierendonck-8 dierendonck-2 dierendonck-3 dierendonck-6