Het relaas van een eerste keer cider maken

Wie naar het Kookduet kwam, kon proeven van de Alfa Male, een bier dat ik samen met de gebroeders Jacobs brouwde. De twee broers zijn gebeten door fermentatie en vergisting. En dan nog het liefst met zelf gekweekte ingrediënten: gaande van de hop, druiven, appels tot zelfs de gist.

Geen hipstertoestanden voor de broers, maar het basisidee van ‘terug naar vroeger’ . En ‘eigen bier smaakt beter’. Gewoon de passie en de goesting om, broers onder elkaar, af en toe samen te brouwen, een pintje te drinken en spannend af te wachten hoe die spontane gisting nu weer zal uitdraaien.

Zaterdag stond het cider maken op het programma. Locatie van dienst: het Höl, ofwel het kot in de tuin van één van de broers, omgebouwd tot minicafé. – hoe zalig is dat. Meer dan 400kg appelen werden in stukken gesneden, gekneusd en uiteindelijk geperst tot sap. Van het plukken tot het persen, alles gebeurde met de hand: een huzarenstukje. ’s Middags was het tijd voor appeltaart, kaas en brood. ’s Avonds pensen en appelmoes. En tussendoor uiteraard af en toe een speciaal pintje.

cider-maken-hol cider-maken-hol-2

Na twee dagen werken was er 275l sap, dat nu staat te vergisten met een zelf opgekweekte gist in een inox tank. Binnen een paar weken verhuist gans het boeltje naar een houten Chardonnay-vat, alwaar het tot rond Pasen zal rusten. Daarna wordt het gebotteld om nog een paar week op fles te rusten.

Het werd een topdagje en ik kijk nu al uit naar de botteling en het resultaat!

 

 

cider-pers cider-maken-taart cider-maken-pers-2 cider-maken-overzicht cider-maken-kneusen-2 cider-maken-kneusen cider-maken-hol-3 cider-maken-hol-2 cider-maken-gist cider-maken-cider cider-maken-bier-4 cider-maken-bier-2 cider-maken-bier cider-maken-avondeten-worsten cider-maken-avondeten-wijn cider-maken-avondeten-ml cider-maken-avondeten-brood cider-maken-avondeten-5 cider-maken-avondeten-4 cider-maken-avondeten-3 CIDER-MAKEN-avondeten-2 cider-maken-app-snijden cider-maken-appels-snijden-2 cider-maken-appels-snijden cider-maken-appel-snijden cider-maken-appelmoes-2 cider-maken-appelmoes cider-maken-appelen cider-maken-aan-tafel