Sticky chicken wings met 7PK en versekaasdip

Ik schreef u in het vorige artikel al over mijn respect voor Boeren en Buren en hun Buurderij-initiatief (zie dit stukje leesvoer). Omdat ik oprecht geloof in hun concept, ging ik de uitdaging aan om enkele recepten met de producten uit de Buurderij van Diest te maken.

In onderstaand recept gebruikte ik de kippenvleugels van De Winning samen met hun 7PK bier. De verse kaas en karnemelk kwamen uit Herstelt, van bij De Ploeg. Verder haalde ik de bieslook, radijzen en postelein bij Johan en Maria uit Rillaar. Respectievelijk 12, 10 en 9km van Diest. Echt wel lokaal dus.

Met het bier en de karnemelk maakte ik een marinadebadje voor de kippenvleugels. Na een nachtje in dat bad rusten, bakte ik ze in de oven en haalde ze door een Aziatisch getinte lak. De sticky chicken wings serveerde ik tenslotte met een friszure dipsaus van verse kaas, radijzen, bieslook en wat postelein.

sticky chicken wings

Het resultaat mocht er wel wezen. Onmisbaar bij het serveren: servetten. Ze zijn inderdaad sticky. Hoewel de dip echt wel fris was, was de lak misschien iets te zoet. Een beetje minder honing of bruine suiker en iets meer sojasaus zou de oplossing kunnen zijn.

Nu, desalniettemin, een aanrader. Zeker met het oog op de zomer. Ik maakte ze weliswaar in de oven, maar je kan ze perfect ook maken op de barbecue. Stel je voor, die chicken wings op de grill of het vuur, de zon op je kalend bolletje en een kwalitatief pintje in de hand. Damn, we hebben al zin in die zomer.

Conclusie: de moeite om eens te proberen. Zowel het recept als die Buurderij. Lekker én lokaal!

sticky chicken wings

Recept: Sticky chicken wings met 7PK en versekaasdip

 • Nodig: oven of barbecue
 • Aantal: 6 à 8 personen
 • Duur: 1 dag marineren + 1 uur bereiden

Ingrediënten

Voor de chicken wings: 1l karnemelk, 1 fles 7PK, 2kl zout, 1 el gerookte paprika, 1/2kl cayenne, 1/2Kl komijn, 0,5 ajuin, 1 teen look, 0,5 handvol koriander, 8 chicken wings, 2cm gember, 30g bakpoeder, peper, zout

Voor de lak: 1kl melasse, 0,5kl sambal, 4el bruine suiker, 1el honing, 8el sojasaus, 2el zoetzure chilisaus, 2 stengels citroengras, 4cm gember (geraspt), 2kl sesamolie, 1kl vissaus

Voor de dipsaus: verse kaas, radijsjes, limoen, postelein, bieslook, peper en zout

Extra: postelien en sesamzaad

Bereiding

 • Snij voor de marinade van de chicken wings de koriander, ajuin, gember en look grof. Doe alle ingrediënten in een mengkom. Voeg de chicken wings toe. Bedek met folie en plaats een nacht in de koelkast. Weetje: De karnemelk maakt het vlees extra mals.
 • Haal de chicken wings uit de karnemelkmarinade. Dep droog.
 • Verwarm de oven voor op 120°C.
 • Doe bakpoeder, peper en zout in een schaal. Haal de kippenvleugels door het bakpoeder. Leg ze op een rooster. Plaats een halfuur in de oven, zodat ze mooi krokant worden.
 • Verhoog de oven naar 200°C en bak nog een 15 à 20-tal minuutjes.
 • Snij voor de dip de radijsjes in schijfjes. Hak postelein en bieslook fijn. Meng samen met de verse kaas. Breng op smaak met peper en zout. Verfris met limoensap. Hou koel.
 • Rasp de stengels citroengras voor de lak. Doe samen met de rest van de ingrediënten in een kookpotje. Breng aan de kook en laat tot de helft inkoken.
 • Haal de chicken wings uit de oven en meng ze onder de lak.
 • Serveer met sesamzaad, de dip en extra postelein. Smakelijk.
 • Biertip: ga maar voor een kruidige IPA of een zeer frisse saison. De zoetheid van de chicken wings kunnen wel wat frisheid gebruiken.

 

Meer over Buurderij