[dropcap size=dropcap-big]D[/dropcap]insdag ging ik niet naar de kookcursus. Ik had immers iets belangrijkers te doen. Het was de officiële lancering van Grandma’s Design: Revisiting Europe’s Baking Heritage, een project georganiseerd door Vol-au-vent vzw. In het Electrolux Experience Center werden alle partners, medewerkers en geïnteresseerden uitgenodigd om deel te nemen aan een aantal interessante workshops.

Sta me toe kort het project uit te leggen. In vijf landen werden telkens vijftien grootmoeders gezocht. Al die grootmoeders kenden het recept van een typisch bakgerecht gaande van een Driekoningentaart tot Lukken over Vlaamse wafels naar Limburgse Vlaai. Die oma’s werden gefilmd en geïnterviewd. In totaal werden zo 75 recepten verzameld die een overzicht moeten geven van Europa’s bakerfgoed. Met die filmpjes en recepten kunnen designers en vormgevers aan de slag gaan. Het bakerfgoed vormt dus met andere woorden de inspiratiebron. De designers en vormgevers kunnen hun creaties opsturen en zo deelnemen aan de wedstrijd die gekoppeld werd aan dit project. Voor een volledige uitleg verwijs ik u graag door naar de website.

Zelf trok ik samen met Maarten Gykiere, camerman en monteur, maandenlang op zoek naar die grootmoeders. Gans Vlaanderen werd afgereisd in functie van Grandma’s Design. Het bracht ons van Gullegem in Westen naar Merelbeke over Boechout tot Eigen-Bilzen in het verre Oosten. Liters koffie, kilo’s taart en tientallen koekjes later vindt u het resultaat – filmpjes, verhalen en recepten – online. Onderstaand filmpje is één van mijn favorieten: Magda Dekens en haar Hasseltse Speculaas.

Voor alle Belgische inzendingen, verwijs ik u graag door naar de onderstaande link.

http://www.grandmasdesign.com/media.php?state=BE

Dinsdag stonden er verschillende workshops rond Design op het programma. Eerste workshop/demo kwam van Nicolas Decloedt van Humus. De speculaas van Magda Dekens werd onder handen genomen en omgetoverd tot het dessert dat u helemaal bovenaan ziet staan. Daarnaast werd er ook een taart gemaakt, geïnspireerd door opnieuw die speculaas. Tenslotte maakte hij ook nog een Ice coffee op basis van speculaas. Magda Dekens kreeg de eer alles te proeven.

Na de demo van Nicolas volgden twee presentaties. De eerste presentatie werd gegeven door Francesca Zampollo van de International Food Design Society. Ze had het over hoe design geïnspireerd werd door food, voor food en over Food Product Design. Sonja Stummerer nam de twee presentatie voor haar rekening. Zij is een architecte en eigenares van Honey&Bunny. Ze had het ondermeer over de ontwikkeling en vormgeving van food.

Een aantal voorbeelden die aan bod kwamen:

Heston Blumenthal: Alice in wonderland, drink me potion

 Joe Cesare Colombo: Smoke Glass

Stanley Honey

De laatste demonstratie werd gegeven door Francoise Laskar en Bart De Pooter. Eerstgenoemde is een professor in Food Design, in Brussel. Ze vertelde de geschiedenis van één van haar familierecepten en legde zo de link tussen sociologie en voeding. Verder gaf ze uitleg over hoe een gerechten te “stylen” in functie van een fotoshoot. Bart De Pooter, de chef van de Pastorale, maakte daarop een eigen interpretatie van dat gerecht.

De namiddag werd afgesloten met een receptie. Woensdag werden mijn foto’s gepubliceerd in Het Nieuwsblad en de dag erna in de Gazet van Antwerpen. De komende weken en maanden zal ik regelmatig een recept en het verhaal van een grootmoeder uit de doeken doen. Wie nu al niet kan wachten, kan uiteraard de website van Grandma’s Design bezoeken.

meer informatie:

http://www.grandmasdesign.com

www.volauvent.net

http://www.depastorale.be

Nicolas De Cloedt

The International Food Design Society

Honey&Bunny

Master in Food Design, Brussel(s)

De Belgische inzendingen werden gefilmd en gemonteerd door Maarten Gykiere. Mocht u geïnteresseerd zijn in zijn werk, aarzel dan niet om mij te contacteren. Ik geef u dan zo snel mogelijk zijn contactgegevens.